Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

Παραλλαγές στις σφαγίτιδες των ασθενών με MS κατά την κίνηση του κεφαλιού

Cross-sectional area variations of internal jugular veins during supine head
rotation in multiple sclerosis patients with chronic cerebrospinal venous
insufficiency: a prospective diagnostic controlled study with duplex ultrasound
investigation


Στο πρωτόκολλο υπερήχου για τη διάγνωση του CCSVI δεν προβλέπεται η εξέταση των σφαγίτιδων φλεβών με κίνηση του λαιμού.  Κατά Ζαμπόνι, η διάγνωση με υπέρηχο πραγματοποιείται σε όρθια και καθιστή θέση, με το κεφάλι στο κέντρο.


Κατά τη διάρκεια φλεβογραφιών, ζητείται ενίοτε από τον ασθενή να στρέψει το κεφάλι 90 μοίρες αριστερά ή δεξιά για εκτίμηση της στένωσης.  Σε αυτές τι συνθήκες φάνηκε πως μεταβάλλεται το εμβαδό διατομής της σφαγίτιδας φλέβας.  Το δεδομένο αυτό οδήγησε στην ανάγκη εκπόνησης μίας έρευνας μεταξύ υγιών και ασθενών, προκειμένου να διερευνηθεί αν μεταβάλλεται αντίστοιχα και στους υγιείς, αν είναι μέρος, δηλαδή, της φλεβικής φυσιολογίας.


Στην παρούσα έρευνα με Doppler των Ιταλών μελετήθηκαν 313 ασθενείς με σκλήρυνση και CCSVI, και 298 υγιείς.  Το εμβαδό διατομής της σφαγίτιδας αξιολογήθηκε στην όρθια και καθιστή θέση, και στις δύο ομάδες, τόσο με όσο και χωρίς στροφή του κεφαλιού.


Το ξεκάθαρο αποτέλεσμα ήταν πως σημαντικές διαφοροποιήσεις στο εμβαδό διατομής της σφαγίτιδας πριν και μετά τη μετατόπιση του κεφαλιού 90 μοίρες εντοπίστηκαν μόνο στους ασθενείς με σκλήρυνση.


Εκτός αυτού, μόνο στους ασθενείς με σκλήρυνση εντοπίστηκε μία νέα μορφολογία σφαγίτιδας φλέβας, όμοιας με κλεψύδρα: στενή στην περιοχή J2, και διεσταλμένη στην περιοχή J1 και J3 (βαλβίδα).  Η συγκεκριμένη  μορφολογία φλέβας θα μπορούσε να ήταν αποτέλεσμα πτώσης (collapse) των τοιχωμάτων της σφαγίτιδας στο κέντρο, εξ αιτίας βλάβης στο ίδιο το τοίχωμα - παλαιότερες παρατηρήσεις ερευνητών υποστήριξαν μετάλλαξη του κολλαγόνου των σφαγίτιδων στους ασθενείς με σκλήρυνση από κολλαγόνο τύπου ΙΙΙ (διατηρεί ελαστικότητα) σε τύπου Ι (άκαμπτο).  Ταυτόχρονα, η κεντρική περιοχή της φλέβας J2 που παρουσιάζει μείωση διατομής είναι και η περιοχή με τη μεγαλύτερη μυική πίεση εξωτερικά, και η περιοχή με τα λιγότερα παράπλευρα, αφού η περιοχή J3 αποχετεύεται, σε περίπτωση στένωσης, από τις εξωτερικές ή πρόσθιες σφαγίτιδες, ενώ η J1 από τις φλέβες του θυρεοειδούς.  H αύξηση, συμπερασματικά, του εμβαδού διατομής κατά την κίνηση του κεφαλιού που παρατηρήθηκε μόνο στους ασθενείς με σκλήρυνση εξυπηρετεί, προφανώς, τη διευκόλυνση της ροής στην περιοχή J2, της οποίας η σύμπτωση των τοιχωμάτων παρατηρήθηκε επίσης μόνο στους ασθενείς με σκλήρυνση.


Πεποίθηση των ερευνητών είναι πως η αρχική αιτία της μεταβολής της ποιότητας των τοιχωμάτων, που προκαλεί ανελαστικότητα, είναι συγγενής ανωμαλία του κολλαγόνου.  Μία ιστολογική επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού θα αρκούσε να αποδείξει την υπόθεσή τους, βοηθώντας το CCSVI να βρεθεί εκεί που ανήκει χρονικά και αιτιακά: πριν την έναρξη της MS.

20 σχόλια:

  1. Βεβαια εγω πιστευω, και το ενιωσα και στο "πετσι μου", οτι προυπαρχει η βαλβιδικη στενωση. Ο στερνοκλειδομαστοειδης μυς παροχετευετει φλεβικα στην αντισοτιχη σφαγιτιδα. Μετα απο τοσα ετη φλεβικης συμφορησης, κονταινει και ετσι συμπιεζει περαιτερω την σφαγιτιδα στον κεντρο της, στο J2.
    Κατα τη γνωμη μου εδω η κοτα εκανε το αυγο και τελος.

    Συμφωνα μ αυτα, το να κοψεις τον στερνοκλειδομαστοειδη θα εχει σιγουρα αποτελεσμα. Αλλα μια σωστη φλεβογραφια επισης θα εχει αποτελεσμα, αφου θα τον αποσυμφορησει και μετα αυτος θα επιμηκυνθει, ετσι κι αλλιως.
    Ειναι αλλη η περιπτωση οπου οι στερνοκλειδομαστοειδεις τραυματιστηκαν ή συμπιεστηκαν εξωτερικα, σε ασθενη χωρις συγγενεις βλαβες στις σφαγιτιδες, δηλαδη χωρις ΠΣ.
    Ευχομαι να ειναι ετσι, και εντος δυο μηνων περιπου ισως εχω και χειροπιαστη αποδειξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. οχι, δεν κανω καμια ερευνα. Η ερευνα μου χτυπησε την πορτα. Εχω εναν συγγενη μου με συμπτωματα χενφα, χωρις ΠΣ.
    Θα πρεπει να περιμενετε μεχρι την φλεβογραφια για περισσοτερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. προφανως ειχε καποιες εκ γενετης ασυμπτωματικες βλαβες ισως στην αζυγο και τη νεφρικη, και συμπιεσε τις σφαγιτιδες απο ατυχημα. Η φλεβογραφια θα δειξει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. που θα την κάνει (αν επιτρέπετε);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εκει, στο ναο του Μπρουκλυν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Pelopida, τι σχεση εχει ο ωμουοειδης με τον στερνοκλειδομαστοειδη μυ; η εκτομη σε ποιον μυ πρεπει να γινεται;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναι, αν ολα πανε καλα, εγω πιστευω οτι πρεπει να δημοσιευτει κατεπειγοντως

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. και οι δυο μυες "χιαζονται" πανω απο το αγγειονευρωδες δεματιο στον τραχηλο, δηλαδη αυτο που περικλειει την καρωτιδα, την σφαγιτιδα και το πνευμονογαστρικο νευρο
    πιστευω οτι η ΠΣ, δηλαδη η χρονια, συγγενης στενωση των σφαγιτιδων οδηγει σε φλεβικο οιδημα και "κοντυμα" των μυων. ΟΙ μυες αυτοι βρισκονται σε συσπαση και χειροτερευουν ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΙΕΣΗ στις ηδη επιβαρυμενες φλεβες.
    Η λυση εδω δεν ειναι η διατομη των μυων, αλλα η λυση του κωλυματος στις φλεβες. Οι μυες θα επανελθουν μετά.

    Στην περιπτωση που υπαρχει μια μικρη εκ γενετης ανωμαλια στις φλεβες, ισως και τη νεφρικη, χωρις συμπτωματα για πολλα πολλα χρονια, υπαρχει η περιπτωση η κουραση και η υπερλειτουργια των μυων αυτων απο καποια δραστηριοτητα, να δημιουργησει τετοια εξωτερικη πιεση στις σφαγιτιδες που να προκαλεσει συμπτωματα ΠΣ, χωρις να ειναι ΠΣ, αλλα απλη φλεβικη ανεπαρκεια.
    Κανονικα θα πρεπει να βρεθει τουλαχιστον φαινομενο Nutcracker , δηλαδη πιεση στην αριστερη νεφρικη φλεβα μεταξυ της αορτης και ανω μεσεντεριου αρτηριας, αλλα και αποφραξη στην αζυγο.
    Αυτα λεει ο Sclafani οτι ειναι απαραιτητα για να συμβουν ολα τα υπολοιπα.
    Θα δουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και κατι ακομη, η εκτομη δεν πρεπει να προηγειται μιας σωστης φλεβογραφιας. Πρεπει να ακολουθησει, εαν και εφοσον οι φλεβες ειναι εσωτερικα ανοικτες, εχουν καλη ροη δηλαδη, και συμπιεζονται με τις κινησεις του κεφαλιου μονο. Και παλι μπορεις να δοκιμασεις να τους παραλυσεις πρωτα με νευροτοξινη, για να δεις εαν δουλευει αυτο.
    Εαν δουλευει, τοτε δεν τους αφαιρεις, αλλα κανεις μια μικρη τομη πανω στην απονευρωση τους, φανταζομαι ακριβως εκει που χιαζονται, πανω στο αγγειονευρωδες δεματιο του τραχηλου. Δηλαδη τους "χαλαρωνεις" πανω στο σημειο της πιεσης στις σφαγιτιδες.
    Φυσικα καποιες κινησεις του κεφαλιου θα επηρεαστουν για παντα εαν γινει αυτη η τομη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. εκδοτα, παρακαλω διορθωστε το ΜΣ με ΠΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως σε ένα δείγμα ασθενών που δεν είναι και πολύ μικρό οι μύες δεν επανήλθαν μετά την αγγειοπλατική . Τουναντίον έφεραν τα συμπτώματα της σκπκαι του ccsvi σε χειρότερα επίπεδα .
    Pelopida ποιες κινήσεις θα επηρεαστούν από την εκτομή ;Από ασθενείς που έχω συζητήσει και το έχουν κάνει δεν άκουσα κάτι τέτοιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. οι στερνοκλειδομαστοεοδεις κανουν την στροφη και την κλιση του κεφαλιου
    οι ωμουοειοδεις αφορουν την κατασπαση της γναθου, οπως οταν χασμουριομαστε.Χρειαζονται και οταν μασαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Θα ξαναεπικοινωνήσω μαζί τους να ρωτήσω αν έχουν αποκτήσει κάποια δυσλειτουργία στην κίνηση και στο μάσημα του φαγητού .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρώτησα 3 συνασθενείς από την Ιταλία οι οποίοι υπεβλήθησαν σε εκτομή του ωμοϋοειδούς μυός 6 μήνες πριν . Κανένας δεν έχει πρόβλημα στην κατάποση ή στην κίνηση του κεφαλιού . Καμία παρενέργεια δεν έχει αναφερθεί από την αρχή της μελέτης που ξεκίνησε πριν από 8-6 μήνες . Τα αποτελέσματα που μου έχουν αναφέρει ήταν αρκετά ενθαρρυντικά . Αν θέλετε μπορώ να μεταφράσω μαρτυρίες . Επίσης το σημαντικό είναι πως κανείς δεν επανήλθε σε προηγούμενη κατάσταση όπως έχει αναφερθεί με τα μπαλονάκια . Επίσης όλοι όσοι προέβησαν σε εκτομή είχαν κάνει την αγγειοπλαστική πάνω από 1 φορά με βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα , ακόμη και σε γιατρούς όπως ο Sclafani , άρα δεν τέθηκε θέμα σωστής διαδικασίας της αγγειοπλαστικής .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολυ καλα, η τομη εγινε μονο στον ωμουοειδη, γι' αυτο
    ο στερνοκλειδομαστοειδης ειναι πολυ σημαντικος μυς
    να ρωτησω κατι? τον ωμουοειδη τον εκοψαν εντελως? ειναι μια τεχνικη λεπτομερεια μεγαλης σημασιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Επειδή δεν γνωρίζω τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της διαδικασίας μια και είσαι γιατρός θα μπορούσες να απευθυνθείς ο ίδιος στον Dr Cacciaguerra θέτοντάς του αυτή την ερώτηση στο e-mail : giuseppe.cacciaguerra@aoec.it

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μια συζήτηση που είχα με μια συνάδελφο πριν μερικές μέρες . Είχαμε πιάσει κουβέντα για διάφορες ασθένειες και μου εκμυστηρεύτηκε πως ο πατέρας της είχε πάθει καρκίνο στο λαιμό . Για να τον σώσουν οι γιατροί του έκοψαν όλους τους μύες του λαιμού από την μια πλευρά εντελώς ωστε να καθαρίσει από τον καρκίνο . Ο άνθρωπος σήμερα είναι καλά και μαντέψτε : Δεν έχει πρόβλημα στην κίνηση του κεφαλιού . Μόνο μια δυσκολία στην κατάποση η οποία τον ενοχλεί λίγο .
    Νομίζω πια πως το να μιλάμε για σοβαρές παρενέργειες με την εκτομή ενός μυ στο σημείο που εμποδίζει τη ροή στη σφαγίτιδα είναι μάλλον άτοπο όταν άνθρωπος που δεν έχει κανένα μυ από τη μια πλευρά ζει φυσιολογικά .

    ΑπάντησηΔιαγραφή