Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Περί τυφλότητος

Για την ακρίβεια, περί οπτικής νευρίτιδας ο λόγος.

Σε άρθρο που αναλύσαμε πρόσφατα, με τίτλο Τύποι CCSVI και η σχέση αυτών με τα πρώτα επεισόδια της νόσου, οι Zamboni et al υπέθεταν πως η οπτική νευρίτιδα είναι σύνηθες σύμπτωμα στον τύπο Α των ασθενών (πρόβλημα σε μία σφαγίτιδα και την άζυγο), καθώς η οφθαλμική φλέβα δέχεται πίεση εξ αιτίας του CCSVI και οι φλέβες του ματιού λειτουργούν ως φυσικό παράπλευρο δίκτυο του αίματος, αποχετεύοντας το τελευταίο προς την άλλη λειτουργική σφαγίτιδα.  Θεώρησαν, οι συγγραφείς, πως έτσι μπορεί να εξηγείται η συχνή εμφάνιση της οπτικής νευρίτιδας, και η συσχέτισή της με καλή πρόγνωση, αφού ο τύπος CCSVI που την παθαίνει συχνά (τύπος Α) είναι τύπος relapsing-remitting.  Πρόσθεσαν επίσης στις παρατηρήσεις τους τις διογκωμένες φλέβες του αμφιβληστροειδούς.


Πολύ παλιότερα, ο Oppenheimer (1978), προκειμένου να εξηγήσει γιατί το οπτικό νεύρο πλήττεται και συχνά και πολλές φορές πρώτο στην πολλαπλή σκλήρυνση, θεώρησε πως αυτό συμβαίνει γιατί το μάτι κινείται συνεχώς, και συνεπώς είναι επιρρεπές σε τραυματισμούς.


Oppenheimer DR (1978) The cervical spine in multiple sclerosis. Neuropathol Appl Neuobiol 4:151–162

Ο Juurlink, το 1998, είχε παρατηρήσει την παρουσία ανωμαλιών στις φλέβες του αμφιβληστροειδή επίσης, περιοχή που δεν έχει μυελίνη, και θεώρησε πως κάποιος άλλος μηχανισμός προκαλεί τις τυπικές της πολλαπλής σκλήρυνσης βλάβες.  Στο δικό του πείραμα, μείωσε την παροχή αίματος στον εγκέφαλο των ποντικιών, και οι πρώτες βλάβες εμφανίστηκαν στο οπτικό νεύρο.  Συμπέρανε την εμπλοκή υποξίας στην απομυελίνωση.


The  multiple  sclerosis  lesion:  initiated  by a localized  hypoperfusion  in a central  nervous system where  mechanisms  allowing  leukocyte infiltration  are  readily  upregulated?


Μέχρι τώρα, παρατηρήσεις τριών ανεξάρτητων ερευνητών, προερχόμενων από άλλες χρονικές στιγμές, συμφωνούν μάλλον στην ύπαρξη μηχανικού προβλήματος στην πολλαπλή σκλήρυνση.  Την ύπαρξη μηχανικού προβλήματος επιβεβαιώνουν, τη δεκαετία του 80, οι παρατηρήσεις του F. A. Schelling:




"In inflammation, the local congestion commences in the capillaries, afterwards extends to the small veins, but never to large branches; in mechanical congestion (by venous flow inversion) the blood accumulates first in the venous trunks, which are always conspicuous, and afterwards in the branches and capillaries."



Με λίγα λόγια, πολλοί έχουν εξηγήσεις για τις συχνές οπτικές νευρίτιδες, εκτός από τους Νευρολόγους.  Στην ερώτηση, γιατί η σκλήρυνση πολύ συχνά ξεκινάει με οπτική νευρίτιδα, η Νευρολογία δεν έχει απάντηση.  Αναρωτηθείτε: γιατί το ανοσοποιητικό, σώνει και καλά, σε μεγάλο μέρος των ασθενών, επιλέγει να χτυπήσει πρώτο το οπτικό νεύρο;


Το να ισχυριστεί κανείς πάλι πως αυτό είναι τυχαίο, όπως έτσι χαρακτηρίζουν και την ύπαρξη της ΧΕΝΦΑ πλάι στη σκλήρυνση, είναι, το λιγότερο αντιεπιστημονικό, το περισσότερο επικίνδυνο.


Στην αγωνία τους ακόμη και οι καλοπροαίρετοι Νευρολόγοι να παραμείνουν αξιόπιστοι και blinded σε σχέση με την φλεβική έρευνα, ενδεχόμενα καταλήγουν blind σε σχέση με πραγματικά ευρήματα.


Περί Τυφλότητος: Μυθιστόρημα του Ζοζέ Σαραμάγκου για μία φανταστική κοινωνία, στην οποία αιφνίδια όλοι χάνουν το φως τους.  Αλληγορία για μία κοινωνία που "δε βλέπει", ενώ βλέπει.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου