Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

Ιταλική πολυκεντρική μελέτη παρατήρησης: η συχνότητα εμφάνισης του CCSVI στην MS - λογική, σχεδιασμός και μεθοδολογία της COSMO

Italian multicentre observational study of the prevalence of CCSVI in multiple sclerosis (CoSMo study): rationale, design, and methodology.

"Είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε πως μόνο αφού δειχθεί μία συσχέτιση μεταξύ του CCSVI και της MS μπορεί κανείς να προχωρήσει στην πραγματοποίηση ελεγχόμενων μελετών για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της επεμβατικής θεραπείας ως επιπρόσθετη θεραπεία για τη σκλήρυνση", λένε όσοι υπογράφουν την παραπάνω εργασία.  "Ο σκοπός της μελέτης COSMO, που πήρε το όνομά της από το ιταλικό “CCSVI: studio Osservazionale Sclerosi Multipla e OND”, είναι να τερματίσει το φλέγον ντιμπέιτ που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και να παράσχει μία κατάλληλη απάντηση στο αν το CCSVI σχετίζεται ή όχι με την MS".


Με την προσφυγή σε οριστικές δηλώσεις, η μελέτη COSMO επιθυμεί να "τερματίσει" μία αναζήτηση που οι ίδιοι οι επεμβατικοί έχουν μόλις αρχίσει να προσπαθούν να λύσουν μεταξύ τους, και μάλιστα επιχειρεί να την λύσει μέσω υπερήχου, όταν οι επεμβατικοί βρίσκουν όλο και περισσότερα ευρήματα όσο πιο επεμβατικά ψάχνουν τους ασθενείς, π.χ. IVUS.  Θαυμάζω το μεγαλεπήβολο σχήμα της COSMO, αλλά γιατί είναι βέβαιοι πως το CCSVI διαγιγνώσκεται αυστηρά και πάντα με υπέρηχο;  Αντίστροφα: εσύ, αν ήσουν ασθενής, και συμμετείχες στη μελέτη, και σε έβγαζαν αρνητικό στο CCSVI, θα γύριζες σπίτι σου και στις ενεσούλες σου;


Ωραία η συγκέντρωση του υλικού τους: ασθενείς με όλους του τύπους σκλήρυνσης έναντι υγιών, και έναντι ασθενών άλλων δύο κατηγοριών, πρώτα αυτών που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες όπως η Parkinson's και η ALS, και δεύτερον αυτών που πάσχουν από φλεγμονώδεις ασθένειες του ΚΝΣ (neuromyelitis optica (NMO), acute disseminated encephalomyelitis (ADEM), encephalitis, neurolupus).  Πολύ ωραίο δείγμα ασθενών, δηλαδή, για να εξεταστούν με επεμβατική φλεβογραφία, και όχι με υπέρηχο, και να λυθεί και η δική μας απορία σχετικά με το πού και πόσο συχνά εμφανίζεται το CCSVI.


Δε μπορεί να πει αυτή η μελέτη αν το CCSVI σχετίζεται σοβαρά με την MS, όταν - θυμηθείτε τον Siskin - το 99% των ασθενών με MS που βγαίνουν αρνητικοί στον υπέρηχο έχουν τουλάχιστο μία αγγειακή ανωμαλία στην επεμβατική φλεβογραφία, ή όταν, σύμφωνα με τον Sclafani, μόνο ο IVUS, ούτε καν η απλή επεμβατική φλεβογραφία, μπορεί να ανιχνεύσει κάποιες ανωμαλίες της αζύγου.  Ωστόσο, οι εν λόγω γιατροί θεωρούνται προκατειλημμένοι, με αντικρουόμενα συμφέροντα.


Η aliki στο φόρουμ πόσταρε ένα σωρό πληροφορίες γύρω από την COSMO, ίσως μπορεί κάποιες να μας συνοψίσει κι εδώ.

3 σχόλια:

  1. όπως είπα και στο φορουμ οι Ιταλοί έχουν πάρει χαμπάρι για πιο λόγο έγινε η μελέτη cosmo . Τα χρήματα για να ξεκινήσει βρεθηκαν αμέσως , ο Ζαμπονι αποχώρησε ήδη πριν το ξεκίνημα και ο κύριος υπευθυνος ήτν ο νευρολόγος Giancarlo Comi..έχουμε ήδη μιλήσει για τη θεση του απέναντι στ ccsvi .
    Ταυτόχρονα βλέπουμε και τις κινήσεις του AISM από τον οποίο έχουν φυγει πάρα πολλοί ασθενείς αφού βλέπουν ότι συνεργάζεται με νευρολόγους και ίσως ..και με φαρμακευτικές . Κάτι μας θυμίζει αυτό και για τους δικούς μας συλλόγους .. Ιταλοί una fazza una razza είμαστε ..
    Λοιπόν ο AISM παρουσιάζει σε συνέδρια τα αποτελέσματα της μελέτης . Αγγειοχειρουργοί , επεμβατικοί , καρδιολόγοι και ασθενείς αντιδρούν έντονα και διαμαρτύρονται .
    Έχω βάλει κάμποσες από τις ενστάσεις στο φόρουμ αλλά είναι στα ιταλικά .
    Θα προσπαθήσω να κάνω μια περίληψη σε μερικά :

    1) η αποψη του Dr Pierluigi Stimamiglio , αγγειοχειρουργού στο νοσοκoμείο του San Antonio στην Padova:
    "To μόνο ζήτημα είναι ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στον σχεδιασμό,Οι νευρολόγοι δεν έχουν βασική εμπειρία ας πούμε "ενδιαφέρουσα" στην διάγνωση υπερήχου εκτός από τις αρτηρίες του λαιμού και ακόμη και σε αυτή την περίπτωση σε σχέση με τους αγγειολόγους και τους αγγειοχειρουργούς είναι πραγματικά πολύ λίγοι οι ειδικοί .
    Δεν μιλάω καν για τις φλέβες που ακόμη και πριν λίγο καιρό κανένας δεν γνώριζε τίποτα πέρα από τις φλέβες των κάτω άκρων (ακόμη και αγγειολόγοι-αγγειοχειρουργοί ) .
    Η κριτική οτι μετά δεν μπορούν να βρουν τα στοιχεία, είναι αποκλειστικά σχετική με την εκπαίδευσή τους και τον σχεδιασμό της "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2)Η άποψη του dr. Giampiero Avruscio υπεύθυνου του τομέα αγγειολογίας στο νοσοκομείο San Antonio της Padova:
    «Η τεχνική έκθεση που παρουσιάστηκε από τον Δρ. Del Sette δείχνει μόνο τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η μελέτη cosmo και όχι όλη τη διαδικασία που ακολουθήθηκε κάτι που εν μέρει εξηγείται πολύ καλά στις διάφορες συνεντεύξεις που αποκαλύπτονται οι ιδέες του ίδιου του dr. Del Sette ,του καθ. Giancarlo Comi και του καθ.. Gianluigi Mancardi, που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του AISM.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ο dr. Raffaello Pagani εκφράζει τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις δηλώσεις του Dr Del Sette o οποίος κατά την έναρξη της παρουσίασής του ισχυρίστηκε ότι οι βαλβίδες των σφαγίτιδων φλέβών είναι συχνά ατροφικές , υποπλαστικές λιγότερο σημαντικές από βιολογική άποψη "Ο Δρ Pagani αναρωτιέται: ποιος το είπε; Δεν υπάρχουν σχετικές εργασίες για να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή