Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

MS και ALS

Πώς τα κατάφεραν οι νευρολόγοι και διαγιγνώσκουν μία ασθένεια, την σκλήρυνση, βάσει σημείων (εστίες) το πλήθος ή η εξέλιξη των οποίων δεν έχει απαραίτητα σχέση με την επιδείνωση της νόσου, είναι απορίας άξιο.  Αν έχει ένα βασικό μαγνητικό χαρακτηριστικό η σκλήρυνση, αυτό είναι οι περιφλεβικές εστίες περικοιλιακά (Dawson's fingers), αλλά η νευρολογία κατάφερε αυτό να μείνει ανεξήγητο.  Η ανακάλυψη του CCSVI μας θύμισε πόσο λειψά είναι τελικά τα κριτήρια διάγνωσης, ή πόσο χρονοβόρα η διάγνωση όταν απαιτούνται διασπορά στον χώρο και στον χρόνο, και όχι τρεις φλέβες κλειστές συνοδεία συμπτωμάτων, π.χ.


Τα γράφω αυτά γιατί διάβασα για την περίπτωση ασθενούς που, βάσει συμπτωμάτων, διαγνώστηκε με ALS στα 33 της - αδυναμία άνω και κάτω άκρων, δυσαρθρία, δυσφαγία και δύσπνοια, για την επιδείνωση της οποίας υποστηρίζεται τεχνητά πλέον, επιδείνωση που σημειώθηκε μέσα σε δύο χρόνια.  Η ίδια η ασθενής, βάσει μαγνητικής τομογραφίας, πληροί τα κριτήρια για πρωτοπαθώς προϊούσα σκλήρυνση (έχει περικοιλιακές εστίες και oligoclonal bands).  Tί έχει, τελικά, η ασθενής; Και τα δύο, λένε οι ειδικοί, αν και υποστηρίζουν πως ο ρόλος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού στην ALS είναι "αμφίβολος και ασαφής".


Amyotrophic Lateral Sclerosis and Multiple Sclerosis Overlap: A Case Report


Δεν ξέρω αν η ταλαίπωρη ιταλίδα ασθενής έχει πληροφορηθεί για την ανακάλυψη του CCSVI στη χώρα της - πριν δύο χρόνια, είχα επικοινωνήσει με τον ελληνικό σύλλογο για την ALS, και τους γνωστοποίησα τις εργασίες του Zamboni.  Η πρόεδρος με ευχαρίστησε και είπε πως θα τις προωθήσει στους γιατρούς τους (νευρολόγους;) για να τους πούν αν αξίζουν.  Όπως φαντάζεστε, δεν ξαναμιλήσαμε.  Λες και έχουν τόσο σούπερ θεραπείες οι ασθενείς με ALS, ή τόσο χρόνο για χάσιμο, που μπορούν να περιμένουν και άλλο τη νευρολογία να καταλάβει τί στο διάολο πάει λάθος σε πολλές νευροεκφυλιστικές παθήσεις.


Θυμίζω, όμως, πως όσο η MS και η ALS εμφανίζονται παράλληλα ή διαγιγνώσκονται με σχετική δυσκολία/καθυστέρηση, το CCSVI βρέθηκε να υπάρχει ενίοτε σε ασθενείς που είχαν και MS και ALS, και είναι το CCSVI ένα σύνδρομο που διαγιγνώσκεται πολύ ευκολότερα, και μπορεί και να θεραπεύεται ευκολότερα.


Chronic cerebrospinal venous insufficiency in amyotrophic lateral sclerosis


Ίσως μόνο όσοι χάσαμε χρόνο μιλώντας με περισπούδαστους καθηγητές νευρολογίας για εστίες και άγχος και βλακείες καταλαβαίνουμε πλέον τη σημασία του να κερδίζεις χρόνο σε αυτές τις παθήσεις - ή, μάλλον, σε αυτό το σύνδρομο, το CCSVI, που όσο υπομελετάται, τόσο επιτρέπει άλλους τρεις ανθρώπους να διαγνωσθούν αύριο, και κάθε μέρα, στον Καναδά και αλλού.

1 σχόλιο:

  1. Απλά να σημειώσουμε ότι θεραπευτικά για την ALS, όσο και για τη ΣΚΠ, η βιβλιογραφία είναι ακόμα πολύ φτωχή όσον αφορά το αποτέλεσμα της θεραπείας του CCSVI πάνω στην συνυπάρχουσα παθολογία του ΚΝΣ.

    Φυσικά, μεταξύ του "πάσχω αππό 2 παθήσεις" και "πάσχω από 1 πάθηση", το 2ο είναι προτιμότερο. Μακάρι η θεραπεία του πιθανού CCSVI να βοηθά στην ALS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή