Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Καθηγητής νευρολογίας Prof. George Ebers: το άχαρο τοπίο των κλινικών μελετών των φαρμάκων στη σκλήρυνση

Damning Indictment of MS Clinical Drug Trials - Prof George Ebers

"Οι κλινικές μελέτες στην πολλαπλή σκλήρυνση επέδειξαν συνέπεια στην αξιοποίηση άκυρων μεγεθών για τα αποτελέσματά τους.  Αυτό συνέβη σε βαθμό που είναι δύσκολο να βρεθεί κάτι παρόμοιο στην ιατρική γενικά. [...] Είναι μάλλον ξεκάθαρο από μελέτες της φυσικής ιστορίας της νόσου πως οι υποτροπές έχουν λίγη σχέση, αν έχουν, με τη μακρόχρονη εξέλιξη της σκλήρυνσης.  Παρόμοια, οι μετρήσεις της μαγνητικής αξιολογήθηκαν σε μεγάλες βάσεις δεδομένων και βρέθηκε πως δε μπορούν να προβλέψουν κάποιο αποτέλεσμα. [...] Η ευρεία αποδοχή αμφιβόλων και ελάχιστα έγκυρων αποτελεσμάτων από κάποιους ερευνητές της σκλήρυνσης, συχνά στο πλαίσιο εξόφθαλμων αντικρουόμενων συμφερόντων, απειλούν την ακαδημαϊκή αξιοπιστία, για να μην αναφέρουμε τη μακροπρόθεσμη επαγγελματική αυτονομία".


Σε απλά ελληνικά: η δήλωση περί ωφελείας κάθε φαρμάκου για τη σκλήρυνση, η κλινική μελέτη του οποίου βασίστηκε στη μέτρηση υποτροπών ή εστιών των ασθενών, είναι δήλωση μάλλον ψευδής, αφού τα μεγέθη εστίες-υποτροπές έχουν δειχθεί, σε μακρόχρονες μελέτες, να μην έχουν σχέση με την τελική έκβαση της νόσου.  Αντίστροφα, η ίδια η εξέλιξη της νόσου πιστοποιεί την ανεπάρκεια των φαρμάκων.  Πρέπει να βρεθούν άλλα μεγέθη αξιολόγησης της επιδείνωσης/αναπηρίας, και όχι οι εστίες και οι υποτροπές.


Περισσότερα:



Disability as an outcome in MS clinical trials

5 σχόλια:

  1. Καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Αν ψάξεις το όνομά του στη μηχανή αναζήτησης εδώ, θα βρεις κι άλλα.

    Μία από τις έρευνές του συνέκρινε 181 ασθενείς σε Betaseron πριν 16 χρόνια με δείγμα 79 ασθενών που ήταν σε πλασέμπο δοκιμή. Το αποτέλεσμα έδειξε καμία διαφορά μεταξύ των στην εξέλιξη της αναπηρίας. 38.6% των ασθενών που ήταν σε πλασέμπο έφτασαν σε EDSS 6 σε δεκαέξι χρόνια σε σχέση με το 35.7% των ασθενών που έπαιρναν Betaseron και ήταν το ίδιο ανάπηροι 16 χρόνια μετά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ωραία κατάσταση! παίρνεις τα φάρμακα τους πιστεύοντας πως κανεις κάτι για να αποφύγεις την αναπηρια και τελικά μαθαίνεις πως αυτό ειναι ενα μεγάλο ψεμα! Φανταζομαι πόσο ασχημα θα νιώθουν αυτοί που τρυπιούνται και διαβάζουν αυτά τα πραγματα ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. χα χα χα χα , καλά πόσο αφελής είμαι aliki νόμιζα θα έγραφες ''Φαντάζομαι πόσο άσχημα θα νιώθουν αυτοί που συνταγογράφησαν το φάρμακο ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά αυτοί δεν πρόκειται να νιώσουν άσχημα γιατί απλά ΔΕΝ ΝΙΩΘΟΥΝ..Δεν τους ενδιαφέρει αν οι σθενείς θα είναι καλά ή αναπηροι , αν θα ζησουν ή θα πεθανουν .. όπως και οι εμποροι ναρκωτικών

    ΑπάντησηΔιαγραφή