Δέκα ακτινοδιαγνωστές από τη Νάπολη πήραν 103 ασθενείς με σκλήρυνση και 42 υγιείς. Εκκινώντας από την ορθή πρόταση πως η σκλήρυνση παραμένει αγνώστου αιτιολογίας και το CCSVI φαίνεται να συσχετίζεται με αυτή, θέλησαν να δουν πόσο χρόνο κάνει το αίμα για να ταξιδέψει από την αρτηρία έως τη σφαγίτιδα σε ασθενείς και υγιείς.
Αυτό μετρήθηκε με την έγχυση σκιαγραφικής ουσίας - a bolus of 2.4 mL of an echo-contrast enhancer (sulfur hexafluoride, SonoVue; Bracco,Milan,Italy) - στην κεφαλική φλέβα του αριστερού χεριού και την εκτίμηση, με χρήση υπερήχου, του χρόνου που απαιτούνταν προκειμένου η ουσία να περάσει από την αρτηρία στη σφαγίτιδα.
Τα άτομα της μελέτης υποβλήθησαν και σε υπέρηχο για διάγνωση CCSVI, έπειτα από τον οποίο προέκυψε πως το 77% των ασθενών (79 από τους 103) είχαν CCSVI, έναντι του 28% των υγιών (12 από τους 42). Το ενδιαφέρον όμως είναι πως, ανεξαρτήτως διάγνωσης με CCSVI, όλοι οι ασθενείς με σκλήρυνση είχαν μεγαλύτερο μέσο χρόνο εγκεφαλικής κυκλοφορίας σε σχέση με τους υγιείς.
CCT, longest CCT, and average CCT were significantly prolonged in patients with MS compared with control subjects (P = .001, .001, and .002, respectively; Table 2 and Figs 3, 4). Even after jugular veins with retrograde flow were excluded from the statistical analysis, CCT remained significantly longer in the MS group (CCT was 5.3 seconds [range, 1.7–15.1 seconds] in 159 [78%] of 204 veins without retrograde flow vs 4.9 seconds [range, 2.2–7.6 seconds] in 45 [22%] of 204 veins with retrograde flow, P = .014).
Από τους πίνακές τους φαίνεται πως τον χειρότερο χρόνο τον έκανε ένας ασθενής με την υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου (29.2 δευτερόλεπτα από την αρτηρία έως τη σφαγίτιδα!), πρόταση που ακυρώνει το νόημα της κατηγοριοποίησης ασθενών σε υποτροπιάζοντες ή progressive, και που υποδεικνύει πως το πρόβλημα μπορεί να είναι κάτι άλλο - η ροή. Κανείς ασθενής με σκλήρυνση δεν έπιασε τον άριστο χρόνο των 2.6 sec που σημειώθηκε σε υγιείς, οι οποίοι στον χειρότερο χρόνο τους έφτασαν τα 7.6 δευτερόλεπτα. Γενικά, ο μέσος χρόνος εγκεφαλικής κυκλοφορίας ήταν αυξημένος κατά ένα δευτερόλεπτο στους ασθενείς, σε σχέση με τους υγιείς (6.5 έναντι 5.5 sec), και αυτό δεν είχε σχέση με την ηλικία, τη διάρκεια της νόσου ή την ύπαρξη στενώσεων στους ασθενείς.
Δε σημειώθηκαν διαφορές, μεταξύ ασθενών και υγιών, στον χρόνο που έκανε το αίμα να εμφανιστεί από την κεφαλική φλέβα στην αρτηρία.
The main finding of this study was that CCT is substantially prolonged in patients with MS compared with control subjects. No significant correlations were found between CCT and EDSS score or disease duration. There is an increased prevalence of CCSVI in MS; however, the CCT was not prolonged in patients with MS and CCSVI compared with that in patients with MS who did not fulfill CCSVI criteria.
Μένει τώρα να κάνουμε την ίδια εξέταση σε ασθενείς πριν και μετά την επέμβαση. Ε;
Φυσικά, ο νευρολόγος της γειτονιάς θα υποστηρίξει ότι το αίμα αργεί να διατρέξει τον εγκέφαλο επειδή οι φλέβες είναι συμπιεσμένες λόγω χρόνιας φλεγμονής και έτσι προβάλουν μεγαλύτερη αντίσταση στη ροή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο πρώτο ζήτημα είναι γιατί μια τέτοια βασική γνώση για την ΠΣ γίνεται γνωστή μόλις τώρα.
Το δεύτερο, θα περίμενε κανείς να υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ καθυστέρησης ροής και τύπου ΠΣ. Όμως οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο μέσος χρόνος ήταν ίδιος για όλους τους τύπους. Ο νευρολόγος βέβαια θα έλεγε ότι η φλεγμονή είναι διάχυτη και παρούσα από την πρώτη στιγμή στη νόσο και δεν εξαφανίζεται ποτέ. Οπότε και μεις θα απαντούσαμε ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με την εγκατεστημένη πλέον νευρολογική άποψη ότι στην ΠΣ η φλεγμονή σιγά σιγά δίνει τη θέση της στον νευροεκφυλισμό. Δηλαδή, πάλι κάτι βασικό που αποκαλύπτεται μόλις τώρα.
Οπότε, για να γλυτώσουμε από αυτούς τους υποθετικούς διαλόγους πρέπει να περιμένουμε αντίστοιχη μελέτη σε ασθενείς πριν και μετά την επέμβαση αποκατάστασης του ccsvi. Εάν παρατηρηθεί πράγματι μείωση στην καθυστέρηση ροής, τότε κάθε τυχαιοποιημένη μελέτη κόντρα σε placebo περιττεύει.