Ακτινολόγοι του Πανεπιστημίου του Τέξας μελέτησαν την περιοχή του θαλάμου στον εγκέφαλο ασθενών με MS για να διαπιστώσουν πως η περιοχή χάνει όγκο ανεξάρτητα από το πλήθος των εστιών που εμφανίζει η λευκή ουσία του εγκεφάλου.
"Ο θάλαμος είναι το "ταχυδρομείο" του εγκεφάλου", εξηγεί ο Dr. Khader M.Hasan, για να υπογραμμίσει την κεντρική θέση του θαλάμου στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις του, 109 ασθενείς με MS είχαν εμφανή απώλεια θαλαμικού όγκου σε σχέση με 255 υγιείς, απώλεια που συσχετίζεται θετικά με την αναπηρία των ασθενών: όσο μεγαλύτερη η συρρίκνωση του θαλάμου, τόσο μεγαλύτερη η αναπηρία.
Multimodal Quantitative Magnetic Resonance Imaging of Thalamic Development and Aging across the Human Lifespan: Implications to Neurodegeneration in Multiple Sclerosis
Η τελευταία πρόταση επισημαίνεται ιδιαίτερα από τους ερευνητές, που θεωρούν ότι ο δείκτης της ατροφίας του θαλάμου ίσως είναι ένας καλός δείκτης για την αξιολόγηση της πορείας της σκλήρυνσης.
Μέχρι στιγμής, έχει προταθεί ο σίδηρος, που επίσης εντοπίζεται σε αφύσικες ποσότητες στον εγκέφαλο ασθενών με MS, ως καλύτερος δείκτης αναπηρίας από την καταμέτρηση εστιών ή υποτροπών. Το εύρημα των Τεξανών σχετικά με την ατροφία του θαλάμου ανεξάρτητα από την πορεία των εστιών έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερο εύρημα του Haacke, σύμφωνα με το οποίο οι ασθενείς με σκλήρυνση εμφανίζουν "οπισθόδρομη συγκέντρωση σιδήρου" κυρίως στον θάλαμο, περιοχή που αποχετεύεται από το διάμεσο φλεβικό σύστημα.
The areas most affected by this might well be the thalamus and basal ganglia since they are associated with the medial venous drainage system.
We know that the basal ganglia from the dentate nucleus, the midbrain and up to the thalamostriate system are all drained by the medial venous drainage system out the straight sinus. It is just these regions that have increased iron content as seen with SWI and with conventional MRI when one reviews the literature. It appears then that these increases in iron may represent venous endothelial damage as a consequence of CCSVI.
Iron stores and Cerebral Veins in MS Studied by Susceptibility Weighted Imaging (SWI).
Αφενός, λοιπόν, εντοπίζεται σίδηρος στον εγκέφαλο ασθενών με σκλήρυνση, σε μεγάλες ποσότητες, και γύρω από φλέβες. Αφετέρου ο σίδηρος δείχνει να αντικατοπτρίζει καλύτερα την πορεία ενός ασθενούς από την καταμέτρηση εστιών. Ο σίδηρος, στη συνέχεια, φαίνεται να έχει "αγαπημένες περιοχές", οι οποίες ατροφούν ακόμη και απουσία εστιών, γεγονός που στηρίζει τον νευροεκφυλιστικό χαρακτήρα της νόσου. Μία από αυτές τις περιοχές, ο θάλαμος, είναι περιοχή που συσσωρεύει σίδηρο bakward, όπως λέει ο Haacke, δηλαδή με φορά αντίστροφη προς τη ροή του αίματος - CCSVI? Και οι Τεξανοί σου λένε πως όλα αυτά (τα κατά τα φαινόμενα και τη γνώμη μου CCSVI αποτελέσματα) είναι καλύτερος δείκτης αναπηρίας στην MS.
Ο θάλαμος χάνει όγκο, όπως και ο σίδηρος συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, πιο εύκολα κατά την τρίτη ηλικία - ο ρυθμός απώλειας επιταχύνεται μετά τα 70, για την ακρίβεια. Όμως τόσο το δείγμα ασθενών του Haacke όσο και του Hasan είχαν περισσότερο σίδηρο, για την ηλικία τους, σε σχέση με υγιείς συνομηλίκους.
Ίσως η σκλήρυνση να είναι η δυστοπική εικόνα του πώς θα ήμαστε όλοι, αν ζούσαμε 200 χρόνια. Να που έχουμε την ευκαιρία να το βλέπουμε από τα 30 μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου