Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Gottlieb, 1999: "Πρέπει να εξετάσουμε τα αγγεία των ασθενών με MS"

Πριν λίγους μήνες είχαμε αναλύσει εδώ την υπόθεση εργασίας των Gottlieb και Neubauer, οι οποίοι, ήδη από το 1990, είχαν προτείνει ένα αγγειακό-ισχαιμικό μοντέλο για την παθογένεση της σκλήρυνσης.


The Etiology of Multiple Sclerosis: A New and Extended Vascular Ischemic Model

Εννέα χρόνια μετά την υπόθεσή τους, το 1999, και με αφορμή την προοπτική των από του στόματος θεραπειών της σκλήρυνσης, όπως ήταν ο στόχος τότε, ο Gottlieb έγραψε μία προβληματισμένη επιστολή προς το περιοδικό The Scientist, στο οποίο επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ανάγκη να "αναθεωρήσουμε την αιτία και τις θεραπείες της σκλήρυνσης.  Για πάνω από 50 χρόνια το κοινό βομβαρδίζεται με λειψές και παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με τη φύση της σκλήρυνσης, την προέλευσή της και τις ενδεχόμενες θεραπείες της".


Letter to The Scientist

The much-touted EAE model is nothing more than a model for inducing immunological reactions, not for mimicking MS.



Το μοντέλο της ΕΑΕ, για το οποίο γίνεται πολύς λόγος, είναι απλά ένα μοντέλο πρόκλησης ανοσολογικής αντίδρασης, όχι ένα μοντέλο εξομοίωσης της σκλήρυνσης, στην οποία η περιαγγειακή φλεγμονή έπεται της καταστροφής της μυελίνης.  Η λάθος κατανόηση είναι ο λόγος για τον οποίο τα φάρμακα έχουν τόσο φτωχά αποτελέσματα σε σχέση με τα αποτελέσματα που θα ήθελε το μοντέλο της ΕΑΕ.




These differences between the actual disease process and the induced disease may provide the basis as to why the various immunological agents proposed as treatments for MS have not had the success the EAE model would predict.



Ο Dr. Gottlieb είναι Διδάκτωρ Βιολογίας.  Στα πλαίσια των θεραπευτικών επιλογών που πρότεινε τότε, το 1990, με την υπόθεση της αγγειακής προέλευσης της σκλήρυνσης, ήταν η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο.




The desideratum in MS research is new ideas based on solid observations of the actual disease process. One of the prominent features of the MS lesion is the involvement of the cerebral vasculature; the lesion is primarily perivenule. Thus, concepts pertaining to the etiology of MS perhaps should focus on this vascular relationship.



Το ευκταίο θα ήταν οι νέες ιδέες για την προέλευση της MS να βασίζονται σε αυστηρές παρατηρήσεις της πραγματικής εξέλιξης της νόσου.  Ένα από τα προεξέχοντα χαρακτηριστικά της εστίας στη σκλήρυνση είναι η εμπλοκή αγγείων: η εστία είναι κυρίως περιφλεβική.  Συνεπώς, ιδέες σχετικά με την αιτιολογία της σκλήρυνσης πρέπει να στραφούν στην αγγειακή υπόθεση, λέει ο Gottlieb.


Ό,τι ακριβώς κάνει η θεωρία του CCSVI: προσεκτική παρατήρηση εξωκρανιακών και ενδοκρανιακών φλεβών, και θεραπεία των πρώτων.




The time is ripe for the members of the "MS industry" to open their minds to new concepts and new approaches to treating this debilitating and demoralizing6 disease and not repackage old and barely useful therapiess based on fallacious concepts.



Ο Gottlieb καλούσε τη βιομηχανία της σκλήρυνσης να ανοίξει τα μυαλά της σε νέες θεωρίες και προσεγγίσεις προκειμένου να λυθεί μία "ασθένεια που εξασθενεί και εξαθλιώνει τον άνθρωπο, και να μη ξαναπροβάλουμε παλιές και ελάχιστα χρήσιμες θεραπείες που βασίζονται σε εσφαλμένες θεωρίες".


Ο καιρός είναι ώριμος για να ανοιχτούμε σε νέες θεωρίες, έλεγε ο συγγραφέας το 1999, θεωρώντας πως ήδη πέρασαν πολλά χρόνια λάνθασμένης έρευνας με επιζήμια αποτελέσματα.  Δώδεκα χρόνια μετά την επιστολή του,  και για κάποιο περίεργο λόγο, η σκλήρυνση εξακολουθεί να μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, αρκεί να μην είναι φλεβική ή CCSVI.  Μπορεί να οφείλεται σε άγχος, σε ιό, σε έλλειψη βιταμίνης, σε δίαιτα, σε ανοσοποιητικό σε κατάσταση αμόκ, αλλά μόνο σε κακή ροή, υποξία, ανώμαλες βαλβίδες, παλινδρόμηση, αυξημένη φλεβική πίεση και σε κλειστές φλέβες δε μπορεί να οφείλεται.

2 σχόλια:

  1. Μια μια βγαίνουν στο φως οι έρευνες του παρελθόντος που αγνοήθηκαν τόσα χρόνια επιδεικτικά .
    Μα τι συνέβαινε τόσα χρόνια?
    Πώς οι νευρολόγοι έκρυβαν όλα αυτά όπως η γάτα το ... της?

    ΑπάντησηΔιαγραφή