Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η κεντρική φλέβα στις εστίες της σκλήρυνσης ως δείκτης διάγνωσης τηςασθένειας

Οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης ξεκίνησαν από την ανάγκη να υπάρξει μία αξιόπιστη διάγνωση της σκλήρυνσης, που θα αποκλείει άλλες παθολογίες, αφού μέχρι στιγμής τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη διάγνωση της ασθένειας δεν περιλαμβάνουν έναν και μοναδικό βιοδείκτη ούτε αποκλείουν τις λαθεμένες διαγνώσεις.  Θεωρούν πως μία αξιόπιστη διάγνωση μπορεί να γίνει βάσει της κεντρικής φλέβας που βρίσκεται στις εστίες της σκλήρυνσης, σε αντίθεση με άλλες ασθένειες.


Ένας μεγάλος αριθμός των εστιών της MS στη λευκή ουσία του εγκεφάλου βρίσκονται γύρω από μία φλέβα - και αυτό υπήρξε, άλλωστε, το εναρκτήριο σημείο έρευνας τόσο για τον Dr. Schelling όσο και για τον Dr. Zamboni.  Αυτό είναι δεδομένο, και από αυτό ξεκινάει η σημερινή μελέτη των καθηγητών, ο επικεφαλής των οποίων μάλιστα αναφέρει πως έχει τύχει της υποστήριξης των Biogen, Teva και Novartis.  Έκαναν λοιπόν μία συγκριτική μελέτη δέκα ασθενών με σκλήρυνση και δέκα ασθενών ισχαιμικών παθολογιών με MRI για να μετρήσουν εστίες και φλέβες εντός των εστιών.  Όπως υποθέτετε, οι μαγνητικές ακολουθίες σε T2 έδειξαν περισσότερες περιφλεβικές εστίες στη λευκή ουσία του εγκεφάλου στους ασθενείς με σκλήρυνση, και αυτό είναι κάτι που μπορεί να υποψιάζει τους γιατρούς όταν πραγματεύονται τη διάγνωση της νόσου, λένε οι ερευνητές - μάλιστα προσθέτουν πως δε χρειάζεται να μελετήσει κανείς όλες τις εστίες, αλλά αρκούν έξι από αυτές με κεντρική φλέβα, στη λευκή ουσία.

Να θυμήσουμε πως η αυτοανοσία δεν έχει απαντήσει ακόμη στο γιατί οι περισσότερες εστίες στη σκλήρυνση είναι περιφλεβικές και κατανεμημένες σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Rule
Diagnosis
  1. WMLs = white matter lesions; MS = multiple sclerosis.
If T2* scan has more than six WMLs in total, and the rater identifies at least 6 with central veinsMS
If T2* scan has more than six WMLs in total, and the rater identifies less than 6 with central veinsnon-MS
If T2* scan has less than six WMLs in total, and the rater identifies 50% or more with central veinsMS
If T2* scan has less than six WMLs in total, and the rater identifies less than 50% with central veinsnon-MS

1 σχόλιο:

  1. Ωραία. Χρειάστηκαν 80 χρόνια από την αυγή της αυτοανοσίας για να δώσουν προσοχή στα ανατομικά χαρακτηριστικά της περιοχής των εστιών. Σε άλλα 80 θα καταλάβουν ότι κάποιο ρόλο παίζει και η περικοιλιακή κατανομή τους. Μια υποψία θα τρυπώσει στο μυαλό τους όταν σε άλλα 80 χρόνια αντιληφθούν ότι οι εστίες δεν είναι σφαιρικές, αλλά ωοειδείς και επιπλέον (βάλτε άλλα 80 χρόνια, -είναι 100, να τα αφήσω; - ναι, αφήστε τα, δε βιαζόμαστε) είναι συμπαγείς, δηλαδή ατομικές, όχι συνενώσεις μικρότερων αλλοιώσεων. Θα ανησυχήσουν σφόδρα όταν καταλάβουν ότι οι εστίες παραμένουν ενεργές στα όριά τους, αυτά που χονδρικά ισαπέχουν από την εσωτερική φλέβα. Αλλά ο ταμπλάς της αποκάλυψης θα έρθει σαν σκεφτούν ότι οι εστίες σκάνε μια από δω και μια από κει, ποτέ όλες μαζί, σαν τους κεραυνούς στο νυχτερινό ουρανό που δεν ξέρεις που θα πέσουν, πάντα ένας ένας στη σειρά, αραιά ή κοντά, αλλά με αυστηρή διαδοχή λες και τηρούν σειρά προτεραιότητας. Και θα έχουν περάσει ίσα με 300 χρόνια συνεδρίων, ημερίδων και αρχών του τέλους και οι φαρέτρες θα μπουχτίζουν από βέλη, η καλή ψυχολογία θα ομορφαίνει τον κόσμο ως τον Πλούτωνα (που, τι κρίμα, δεν είναι πια πλανήτης) και θα πούνε τότε κοιτάζοντας πάνω από τη μαγνητική, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να βγάλουμε στέρεα συμπεράσματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή