Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

Dr. Zivadinov και τα αναπάντεχα αποτελέσματα της μελέτης Premise για τησχέση CCSVI και MS

Η μελέτη Premise είχε ξεκινήσει το 2011 ως η πρώτη τυφλή μελέτη με αγγειοπλαστική πάνω στη σχέση CCSVI και MS.  Ανάμεσα σε 19 ασθενείς, εννέα έκαναν πραγματική αγγειοπλαστική και δέκα όχι.  Οι στόχοι που αξιολογήθηκαν ήταν:

-ασφάλεια της αγγειοπλαστικής: κρίθηκε ασφαλής βραχυπρόθεσμα (από 24 ώρες έως έναν μήνα) και μακροπρόθεσμα (από έξι έως δώδεκα μήνες).

-βελτίωση ροής: εδώ, δυστυχώς, μετά τον πρώτο μήνα δεν υπήρξε διαφορά ανάμεσα στους ασθενείς που έκαναν αγγειοπλαστική και σε αυτούς που δεν έκαναν.  Και έτσι προκύπτει το παρακάτω αποτέλεσμα, για το οποίο ο Dr. Zivadinov λέει πως είναι 100% ενάντια στις αρχικές του υποθέσεις:

In terms of other primary or secondary efficacy endpoints, we looked at one of the hallmarks of any efficacy of treatment in MS, which is the accumulation of new lesions over the follow-up and surprisingly we found that there were actually more lesions in the patients who were treated than those who were in the sham arm with 19 new lesions in 9 patients developing in treatment vs only 3 in 10 patients in the sham arm. This almost reached statistical significance and may suggest that this type of treatment may actually increase the perfusion in the brain, which may lead to a short-term increase in the inflammation. This is our best explanation for the observation.

Από την άποψη άλλων πρωτογενών ή δευτερογενών επιδράσεων, ερευνήσαμε μία πτυχή της επίδρασης της αγγειοπλαστικής στην MS, που είναι η συσσώρευση νέων εστιών κατά το follow-up, και βρήκαμε περιέργως πως υπήρχαν τελικά περισσότερες εστίες στους ασθενείς που είχαν κάνει αγγειοπλαστική από αυτούς που δεν είχαν κάνει, αφού 19 νέες εστίες προέκυψαν στους εννέα ασθενείς που έκαναν επέμβαση, ενώ μόνο τρεις στους δέκα ασθενείς που δεν έκαναν.  Αυτό έχει σχεδόν στατιστική σημασία, και ίσως υπονοεί πως αυτού του είδους η επέμβαση ίσως τελικά να αυξάνει την αιμάτωση στον εγκέφαλο, και έτσι να οδηγεί σε βραχυπρόθεσμη αύξηση της φλεγμονής.  Αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση για αυτό που παρατηρήσαμε.

Συμπαθώ την προσπάθεια του Dr. Zivadinov να μην απορρίψει το CCSVI και να βρει εξηγήσεις εκεί που συνάδελφοί του νευρολόγοι θα έκαναν απλά αφορισμούς.  Στο φτωχό μυαλό μου τα πράγματα είναι πιο απλά: στους εννέα ασθενείς στους οποίους έκαναν επέμβαση, και οι οποίοι τελικά είχαν περισσότερες εστίες, συνέβη να πειραχτεί το CCSVI τους, αλλά να μη λυθεί, αφού βελτίωση της ροής στην ομάδα δεν είδαν μετά τον μήνα.  Αν δεν εξαφάνισαν, λοιπόν, τις στενώσεις τους, είναι σαν να αντικατέστησαν το παλιό τους CCSVI με ένα νέο, με άλλου βαθμού στενώσεις ίσως.  Αν έχεις CCSVI, γιατί να μην έχεις εστίες;  Οι ασθενείς αυτοί έκαναν και τέσσερις υποτροπές, σε αντίθεση με την ομάδα ελέγχου που έκανε μόνο μία.  Αν επαναστένωσαν, δε βγάζουν νόημα και οι υποτροπές;  Ο Dr. Zivadinov μιλάει βέβαια για περισσότερη αιμάτωση που προκαλεί τέτοια φαινόμενα.  Ποιός ξέρει αν όντως η καλύτερη αιμάτωση εξηγεί "ανεξήγητες" επιδεινώσεις σε ασθενείς που πραγματικά έχουν βελτιωμένη ροή μετά την αγγειοπλαστική, ή αν, τελικά, δεν υπάρχουν "ανεξήγητες" επιδεινώσεις, παρά μόνο αποτυχημένες επεμβάσεις.

10 σχόλια:

  1. Ειχαμε εναν καλο νευρολογο, αλλα δεν τον βοηθουν οι κακοι επεμβατικοι!
    Προσφατα συναντησα καποιον αμερικανο που εκανε δυο φορες φλεβογραφια στην καλιφορνια. Ο dr Arata τοποθετησε ενα τεραστιο stent στην αριστερη σφαγιτιδα, περιπου μιαμιση φορα μεγαλυτερο απο την διαμετρο της κανονικης σφαγιτιδας. Αυτο λειτουργει, αλλα η φλεβα δεν ακολουθει τις κινησεις του κορμου, του κεφαλιου. Δεν εχει καμια ελαστικτοητα. Απο την αλλη, η στενωση που ειχε στην αζυγο δεν ειχε διαγνωστει και τις δυο φορες. Και ο ασθενης δεν ηταν καθολου καλα.
    Τωρα εφτιαξε την στενωση της αζυγου, και ειναι καλυτερα.
    Ομως αν ηταν αυτος ενας απο αυτους τους εννια που συμμετειχε στην μελετη μετα την πρωτη του φλεβογραφια?

    Νομιζω οτι αυτη η διαγνωστικη μεθοδος της πληθυσμογραφιας ισως ελυνε ενα τετοιο προβλημα. Θα εβλεπε κανεις την ροη πριν και μετα απο μια φλεβογραφια. Επειδη το θεμα δεν ειναι να κάνεις φλεβογραφία, αλλα τι φλεβογραφία έκανες και ποιό το αποτελεσμα της

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θεωρώ και εγώ οτι αποτυχημένες επεμβάσεις είναι πάρα πολύ συνηθισμένες. Και δεν νομίζω οτι φταίει απλά ο επεμβατικός αλλά οι τεχνικές και τα προβλήματα που βρίσκονται και εκτός της φλέβας . Ειδικά το μυϊκό πρόβλημα αλλά και το θωρακικό σύνδρομο όχι απλά είναι συνηθισμένα αλλά οδηγούν και σε πλήρη αποτυχία της αγγειοπλαστικής . Δυστυχώς για να γίνει μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος της ροής θα περάσει πολύς καιρός .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Exei kaneis akousei gia fNIRS (functional Near InfraRed Spectroscopy)..?
    Einai sxetika eukolh kai kainourgia methodos h opoia metraei apeutheias thn oxugonosh tou aimatos mesa sta aggeia me thn xrhsh mikro-laser kai mikro-anixneutwn.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Near Infrared Spectroscopy to study Multiple Sclerosis

    http://www.posters2view.com/ECTRIMS2011/data/1039.pdf.

    Αν και το δείγμα είναι μικρό (30 ασθενείς), το συμπέρασμα είναι ότι "...In the MS patients of our study we find a significant SctO
    2 reduction (tissue oxygen deficiency) on
    the frontal cortex suggestive of chronic hypoperfusion..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Endiaferousa ereuna alla exw na kanw duo sxolia:
    - Prwton, mporei kapoios na mou eksigisei ti problhma exoun oi MD kai den dhmosieuoun tis ereunes tous se episthmonika periodika? Paradeigma: Thn sugkekrimenh ereuna einai sxedon adunato na thn anaferei kapoios se ena diko tou paper.
    - Deuteron, tha htan polu endiaferon na topothetisoun ton sensora tous sthn perioxh twn sfagitidwn kai na elegksoun ti ginete prin kai meta thn perioxh auth.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Υποθέτω ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι οι MD αυτοί που αποφασίζουν αν θα δημοσιευθεί μια εργασία τους σε ένα επιστημονικό περιοδικό, αλλά το ίδιο το περιοδικό...
    Να ελέγξουν τι γίνεται σε σχέση με τι; αν οξυγονώνονται επαρκώς οι σφαγίτιδες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Yparxoun pleon tosa polla episthmonika periodika (allh bisna auth) pou den ginete na mhn dhmosieutei pouthena h ergasia tous.
    Na elegksoun an euthinontai oi sfagitides gia thn oxugonwsh h oxi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...άλλη μπίζνα αυτή...". Καμμιά μπίζνα δεν είναι ανεξάρτητη από τις άλλες μπίζνες με τις οποίες σχετίζεται... Όπως κι' αν έχει πάντως, το πρόβλημα με τη δημοσίευση μιας εργασίας μόνο στο διαδίκτυο, είναι μικρό, αφενός με ένα απλό γκουγκλαρισμα μπορεί να βρεθεί, αφετέρου δεν ξέρω πως δημοσιευμένη σε περιοδικό μπορεί να έχει μεγαλύτερη χρηστικότητα παρά δημοσιευμένη μόνο στο διαδίκτυο

    Αυτή η μέθοδος μπορεί να δείξει αν το ΚΝΣ οξυγονώνεται επαρκώς, δεν νομίζω να μπορεί να δείξει ποια αγγεία ευθύνονται για την ανεπαρκή οξυγόνωση του ΚΝΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. και καλά κούλουμα (που πέφτουν πολύ πιο κοντά), αλλά σε τι θα εξυπηρετούσε αν η συγκεκριμένη μέθοδος μπορούσε να δείξει αυτά που μπορούν άλλες μέθοδοι να δείξουν, την κακή ροή του αίματος στο ΚΝΣ και τις φλεβικές ανωμαλίες-εμπόδια στην απορροή του αίματος από το ΚΝΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή