Ο μύθος λέει πως αν είσαι σε υποτροπή, πρέπει να πάρεις κορτιζόνη, ώστε να μη σου μείνει κάποιο νευρολογικό έλλειμα.
Η απόλυτη αλήθεια είναι πως αν είσαι σε υποτροπή, μπορείς να πάρεις κορτιζόνη αν θέλεις να επισπεύσεις την ανάρρωση (και αυτό μόνο αν την πάρεις αμέσως, και όχι εβδομάδες μετά την έναρξη της υποτροπής), αλλά η κορτιζόνη σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει το έλλειμα που θα σου μείνει από την υποτροπή.
Οι θεράποντες αρέσκονται να δίνουν κορτιζόνη στους ασθενείς που απευθύνονται σε αυτούς εν ώρα υποτροπής (ίσως δημιουργούν έτσι την εντύπωση στον ασθενή πως δε μένει αθεράπευτος), και ενίοτε και εκτός υποτροπής, ως μηνιαίο θεραπευτικό σχήμα. Όμως οι ασθενείς πρέπει να καταλάβουν πως η επίδραση της κορτιζόνης πάνω στα συμπτώματα της υποτροπής δεν είναι πάντα θετική. Έρευνα έδειξε πως ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών καταγράφει επιδείνωση στα συμπτώματά του μετά τη λήψη κορτιζόνης.
Τα δεδομένα που έχουμε για τη θετική επίδραση της κορτιζόνης στις υποτροπές δεν είναι δυνατά. Για παράδειγμα, το πώς θα είσαι έξι μήνες μετά την υποτροπή είναι ανεξάρτητο από το αν έλαβες κορτιζόνη ή όχι. Επιπλέον, η χρήση κορτιζόνης συνοδεύεται από παρενέργειες, όπως:
1. αυξημένη όρεξη, αύξηση βάρους
2. κατακράτηση υγρών και πρήξιμο
3. νευρικότητα, ανησυχία
4. αϋπνία
5. διαταραχές της διάθεσης
6. οξύ ψυχωτικό επεισόδιο
7. αγγειακή νέκρωση των οστών στη λεκάνη και αλλού
8. θρόμβωση, διαταραχές της πηκτικότητας του αίματος
9. αλλεργική αντίδραση
Οι παραπάνω είναι οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες, και ανάμεσα σε αυτές απαντώνται δύο αρκετά σοβαρές ώστε να τις υπερτονίσουμε στο κείμενο. Η μακροχρόνια χρήση κορτιζόνης συνοδεύεται από άλλες παρενέργειες:
1. μυική ατροφία
2. θολή όραση
3. αυξημένη τριχοφυία
4. μελάνιασμα
5. ευαισθησία σε μολύνσεις
6. ακμή
7. οστεοπόρωση
8. διαβήτης
9. υπέρταση
10. στομαχικές ενοχλήσεις
11. καταρράκτης/γλαύκωμα
Με αυτά τα δεδομένα, και σε συνδυασμό με τη σημερινή έρευνα, φαίνεται πως τα ρίσκα από τη λήψη κορτιζόνης ξεπερνούν τα αναμενόμενα οφέλη, τα οποία δεν είναι άλλα, επαναλαμβάνουμε, από την επίσπευση του χρόνου ανάρρωσης και μόνο. Ό,τι νευρολογικό έλλειμα είναι να σου μείνει από μία υποτροπή, θα σου μείνει ανεξάρτητα από το αν πήρες κορτιζόνη ή όχι. Η δε μηνιαία χρήση κορτιζόνης ως θεραπευτικό σχήμα είναι επιζήμια, με την οστεοπόρωση να εμφανίζεται και να καθιστά την κινητικότητα των ασθενών δυσκολότερη και επικίνδυνη.
Μία ήπια υποτροπή δε χρήζει κορτιζόνης. Ένας ασθενής με σκλήρυνση δεν έχει ανάγκη μηνιαία λήψη κορτιζόνης για να γίνει καλά - ούτε καν καλύτερα. Στην παρούσα έρευνα, 4482 ασθενείς ρωτήθηκαν ως προς την εξέλιξη των συμπτωμάτων της υποτροπής, και ως προς το αντιλαμβανόμενο όφελος της θεραπείας τους με κορτιζόνη. Οι 1775 από αυτούς είπαν πως στην υποτροπή τους δεν έλαβαν τίποτα. Οι 1133 έλαβαν ενδοφλέβια κορτιζόνη, και οι 923 από του στόματος κορτιζόνη - οι υπόλοιποι κάτι άλλο. Ενώ γενικά οι ασθενείς που έλαβαν κορτιζόνη λένε πως αντιλήφθηκαν (υποκειμενικό αίσθημα) καλύτερη εξέλιξη των συμπτωμάτων της υποτροπής σε σχέση με αυτούς που δεν έλαβαν κάτι, ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών που έκανε ενδοφλέβια κορτιζόνη καταγράφει είτε καμία βελτίωση είτε επιδείνωση.
Με αυτά τα δεδομένα, δε μπορείς αβασάνιστα να προτείνεις κορτιζόνη σε κάθε ασθενή και σε κάθε υποτροπή.
Καλά που μας ενημερωσες Neutralis. Συνεπώς αρχίζω lemtrada που έβγαλε η φίλη μου η Sanofi και πήρε άδεια κυκλοφορίας σήμερα. Θα γλιτωσω από όλα αυτά!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα που βγήκε η αλεμτουζουμάμπη, πληθαίνουν οι έρευνες για τη μικρή ωφέλεια των ιντερφερονών και της κορτιζόνης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάστε με πόση χαρά αναμένανε, γιατροί και ασθενείς, το χάπι τέσσερα χρόνια πριν; Κουβέντα δε γίνεται τώρα γι αυτό.
Δεν πειράζει ας αυτοαναιρεθούν , τόσο καιρό μας πρήζανε με τις ιντερφερόνες και με τις κορτιζόνες τους , σε λίγο που οι θάνατοι και οι πολύ σοβαρές παρενέργειες από τα νέα φάρμακα θα είναι καθημερινή είδηση θα κοιτάξουν να βρουν κάτι νέο και θα αναιρέσουν τα προηγούμενα . Η βιομηχανία του κέρδους δεν θα σταματήσει όσο υπάρχουν άτομα που την υποστηρίζουν ..
ΑπάντησηΔιαγραφή