Η ραγοειδίτιδα είναι είκοσι φορές πιο συχνή στους ασθενείς με σκλήρυνση, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Αφορά στη φλεγμονή του ραγοειδούς χιτώνα, του ενδιάμεσου χιτώνα του ματιού, που βρίσκεται ανάμεσα στον εσωτερικό αμφιβληστροειδή και τον εξωτερικό.
Ο ραγοειδής χιτώνας φέρει πολλά αιμοφόρα αγγεία - αρτηρίες, φλέβες, και τριχοειδή - υπεύθυνα για τη σωστή αιμάτωση και αποαιμάτωση του ματιού. Θολή όραση, ερυθρότητα των ματιών, μυγάκια, πόνος ή φωτοευαισθησία μπορεί να είναι συμπτώματα ραγοειδίτιδας, η οποία, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, μοιράζεται τους ίδιους παράγοντες κινδύνου με τη σκλήρυνση, και την ίδια εμπλοκή Τ κυττάρων. Στην παρούσα έρευνα, όλοι οι οφθαλμοί που προσβλήθηκαν από οπτική νευρίτιδα εμφάνισαν και σημάδια ραγοειδίτιδας, αν και όχι ταυτόχρονα.
Ipsilateral Uveitis and Optic Neuritis in Multiple Sclerosis
Εξέταση του οφθαλμού των ασθενών με ραγοειδίτιδα αποκαλύπτει, ανάμεσα σε άλλα, και διεσταλμένες φλέβες. Η ραγοειδίτιδα θεωρείται αυτοάνοση, αν όχι άγνωστης αιτίας. Ξέρουμε όμως πως το μάτι δεν έχει μυελίνη, συνεπώς η φλεγμονή που απαντάται στη ραγοειδίτιδα δε μπορεί να είναι αντίδραση στη μυελίνη, αλλά σε κάποιο άλλο "αντιγόνο".
Εκτός αν η ραγοειδίτιδα στη σκλήρυνση δεν είναι αυτοάνοση.
Ενώ η σκπ είναι αυτοάνοση ε? :lol:
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως είναι και η αρθρίτιδα, η ηπατίτιδα, ο λύκος και άλλες πολλές...
νομιζω οτι οι αλλοιωσεις στα χρωματα και η θολη οραση ειναι απευθειας επιδραση της φλεβικης συμφορησης στις φλεβες του ματιου, ενω οι αλλοιωσεις στο οπτικο πεδιο ειναι αλλοιωσεις στις φλεβες του οπτικου νευρου
ΑπάντησηΔιαγραφήη διπλωπια πρεπει να ειναι απο την φλεβικη συμφορηση των μυων που κινουν τον βολβο
makes sense
Κορυφαία πρόταση σχετικά με τα χρώματα και τη θολή όραση. Υπολειτουργικά κωνία και ραβδία! Να συμπεριλάβω και την φωτοευαισθησία;
ΑπάντησηΔιαγραφήμαλιστα, να την συμπεριλαβετε!
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπάρχει τρόπος να μετρηθούν τα ραβδία και κωνία ή/και να μετρηθεί η ποιότητά τους?
ΑπάντησηΔιαγραφήαπο τις προχειρες γνωσεις οφθαλμολογίας, θυμαμαι οτι ο κερατοειδης δεν εχει αγγεια
ΑπάντησηΔιαγραφήαγγεια έχει ο αμφιβληστροειδης (δηλαδη ο χοριοειδης ακριβως απο πίσω), που περιεχει τα ραβδια και τα κωνια, ο επιπεφυκότας (που βασικά προστατεύει το μάτι, χωρίς να συμβάλλει και τόσο στην όραση), το οφθαλμικό νεύρο που μεταφερει τις εικόνες στον εγκέφαλο και οι οφθαλμικοί μύες που είναι υπεύθυνοι για την σύγκλιση των ματιών και την δημιουργία μονού ειδώλου.
Αυτα βεβαια δεν εχουν καμια πρακτικη σημασια, αν αποσυμφορηθουν οι φλεβες ολα τα συστηματα θα λειτουργουν καλυτερα, αλλά εχει ενδιαφερον η χρονικη σειρα που γίνονται.
Μετά απο μια επιτυχημενη επεμβαση αγγειοπλαστικής, άμεσα βλέπει κανεις βελτίωση στη φωτεινότητα των χρωμάτων, θυμαμαι πολυ καλα ότι ξαφνικά με ενόχλησε το φως του προβολέα.
Νομίζω ότι η διπλωπία έπεται, γιατί όπως όλοι οι μύες, και αυτοί, δεν φτάνει μόνο να αποσυμφορηθούν, αλλα και να επαναλειτουργήσουν και να συνεργαστούν μεταξύ τους. Χρειάζονται κι αυτοί χρόνο και "φυσιοθεραπεία".
Δεν γνωριζω τετοια εξεταση για ραβδια και κωνια, αλλά μαλλον θα υπαρχει. Ομως δεν νομίζω ότι στη χενφα επηρεάζεται ο αριθμός, μάλλον η λειτουργία επηρεάζεται, γι' αυτο και η φωτεινότητα επανέρχεται άμεσα
για την φωτοευαισθησία, ισως είναι μια μικρή παράλυση της ίριδας
ΑπάντησηΔιαγραφή