Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Το επιστημονικό ήθος

Πώς από το τίποτα προέκυψε το κάτι, χωρίς την ανάγκη ενός δημιουργού: A Universe from Nothing, Dr. Lawrence M. Krauss.


"Η επιστήμη είναι αποτελεσματική στη διεύρυνση της κατανόησής μας πάνω στη φύση, επειδή το επιστημονικό ήθος βασίζεται σε τρεις ουσιώδεις αρχές: 1) ακολούθησε τις ενδείξεις, όπου κι αν σε πάνε, 2) αν έχεις μία θεωρία, πρέπει να είσαι πρόθυμος να προσπαθήσεις να αποδείξεις τόσο ότι δεν ισχύει, όσο και ότι ισχύει, 3) ο απόλυτος κριτής της αλήθειας είναι το πείραμα, όχι η άνεση που αντλούμε από τις a priori πεποιθήσεις μας, ούτε η ομορφιά ή κομψότητα που αποδίδουμε στα θεωρητικά μας μοντέλα".


Το κοινό των Dr. Zamboni και Schelling είναι ότι μελέτησαν απροκατάληπτοι τις ενδείξεις στη σκλήρυνση, και τις ακολούθησαν επίσης ανεπηρέαστοι από προηγούμενα θεωρητικά μοντέλα, όπως η ΕΑΕ.  Η νευρολογία, αντιθέτως, ξεκινάει από την αβασάνιστη αρχή πως η σκλήρυνση είναι αυτοάνοση, και έτσι προσπαθεί να χωρέσει την ασθένεια στη θεωρία, αντί να αντλήσει τη θεωρία από το πείραμα.  Το πείραμα των ανοσοτροποποιητικών έχει αποτύχει μακροπρόθεσμα, ωστόσο ακόμη και τώρα η νευρολογία προσπαθεί να χωρέσει την αποτυχία στη θεωρία της, αντί να αλλάξει θεώρηση.  Όλα αυτά δεν είναι συμβατά με το επιστημονικό ήθος.


Ζούμε στη φύση και τον κόσμο, άρα είμαστε δεσμευμένοι από τις φυσικές εξηγήσεις των πραγμάτων, που μόνο η επιστήμη μπορεί να παράσχει.  Το επιστημονικό ήθος δεν είναι μόνο ίδιον γιατρών, αλλά θα έπρεπε να είναι ο εξοπλισμός για την κατανόηση του κόσμου κάθε ευφυούς ανθρώπου.  Είτε μας αρέσει είτε όχι, η αυτοανοσία δε μπορεί να εξηγήσει μέχρι στιγμής τη σκλήρυνση, όπως επίσης και η θρησκεία δε μπορεί να θεραπεύσει.  Η πρώτη είναι επιβλαβής, γιατί στρέφει αλλού το επιστημονικό ενδιαφέρον, η δεύτερη αδιάφορη - γίνεται επιβλαβής όταν δεν ενθαρρρύνει την αναζήτηση.  Μέχρι να αποδειχθεί είτε η μία είτε η άλλη, δεν υπάρχει λόγος να εμμένουμε στη χρήση τους.  Υποχρέωσή μας είναι να ακολουθούμε τις ενδείξεις, και όχι τις πεποιθήσεις.


Ένας κόσμος χωρίς θεό ή αυθεντίες φαίνεται ίσως σκληρός ή άνευ νοήματος, αλλά αυτό δεν είναι απόδειξη ότι πρέπει να υπάρχει κάτι.  Μάλλον πρέπει να επανεξετάσουμε την προέλευση της ανάγκης να υπάρχει νόημα.

1 σχόλιο:

  1. Εδώ νευρολόγοι και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι ανακοινώνουν αποτελέσματα μελετών οπου χρησιμοποιήθηκε μαγνητική φλεβογραφία για να μας "αποδείξουν " πως το ccsvi δεν έχει σχέση με την σκπ και μπορούμε να είμαστε πλέον βέβαιοι οτι η σκπ δεν είναι ασθένεια των αγγείων .
    Σήμερα που γνωρίζουμε τόσα για τη χενφα ξεφυτρώνουν ακόμα μελέτες που γίνονται για να μας πουν οτι δεν υπάρχει συσχέτιση .
    Έλεος δηλαδή με δαύτους !
    http://ccsvi-ms.ning.com/profiles/blogs/new-study-challenges-controversial-multiple-sclerosis-treatment?xg_source=msg_mes_network

    ΑπάντησηΔιαγραφή