Στο πρόσφατο παγκόσμιο συνέδριο πάνω σε Αντιμαχίες στη Νευρολογία, που έγινε στο Πεκίνο, ο Dr. Chaudhuri, Νευρολόγος, ανέλυσε το δίλημμα "φλεγμονή ή νευροεκφυλισμός", καταλήγωντας πως η σκλήρυνση χαρακτηρίζεται κυρίως από το δεύτερο.
Multiple Sclerosis is a Neurodegenerative Disease
Η φλεγμονή είναι δευτερεύουσα αντίδραση, και μάλιστα φυσιολογική αντίδραση, σε βλάβες στους ιστούς του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι υποτροπές, λοιπόν, που τα φάρμακα θέλουν να καταστείλουν με τη λογική πως η υποτροπή δημιουργεί τις μακροχρόνιες αναπηρίες, έχουν σχέση με την ένταση της φλεγμονώδους αντίδρασης σε μία πρωταρχική νευροεκφυλιστική διαδικασία. Η σκλήρυνση έχει υπομεταβολικό χαρακτήρα, λέει ο Chadhuri, και η πτώση της νευρωνικής μεταβολικής δραστηριότητας προηγείται της υποτροπής. (Θυμηθείτε την υπόθεση του Zivadinov πάνω στον υπομεταβολισμό και το CCSVI). Επιπλέον, το 1/3 των εστιών της σκλήρυνσης δε χαρακτηρίζονται από φλεγμονώδη κύτταρα. Η ΕΑΕ δεν είναι σκλήρυνση, επισημαίνει ο Chadhuri, και τα φάρμακα δεν κάνουν τίποτα για την πρωταρχική νευροεκφυλιστική αιτία - χαρακτηριστικά λέει πως δεν υπάρχει σχέση ανάμεσα στην αύξηση της δόσης της αγωγής και την πιθανή βελτίωση του ασθενή, δεν υπάρχει ένδειξη πως η αγωγή, αν τροποποιηθεί, μπορεί να βοηθήσει.
Lene tetoia pragmata oi Aggloi..? den to pisteuw...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το 2003...
ΑπάντησηΔιαγραφήtote eimai polu pisw
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξε μια ματιά στις δημοσιεύσεις του Behan, ο οποίος είναι συνεργάτης με τον Chaudhuri και έχουν δημοσιεύσει αρκετές μελέτες μαζί.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=Behan%20PO%5BAuthor%5D
Είναι της "μεταβολικής θεώρησης" της ΣΚΠ, την οποία θεωρώ από τις λογικότερες που έχουν διατυπωθεί μέχρι σήμερα. Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα βήμα μετά τη ΧΕΝΦΑ, με την έννοια:
ΧΕΝΦΑ -> υποξία -> μεταβολικές ανωμαλίες
Αυτό που δε γνωρίζουμε ακόμα είναι το ποιες είναι οι μεταβολικές ανωμαλίες και το κατά πόσον είναι αναστρέψιμες. Η γνώμη μου είναι πως δεν είναι, αλλά από τη στιγμή που δε γνωρίζουμε, κάθε γνώμη είναι λάθος.
Edit: Διόρθωσα το link, γιατι το προηγούμενο ήταν από ένα πανεπιστήμιο made in Taiwan και τα full texts δεν άνοιγαν.
Euxaristw
ΑπάντησηΔιαγραφή