Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Ερωτήματα για το CCSVI - Νικόλαος Λιάσης

Ερωτήματα για την ασφάλεια της μεθόδου αποσυμφόρησης

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Λιάση που μπήκε στον κόπο να εξηγήσει, για το σκοπό μίας δημοσιογραφικής εκπομπής του ΣΚΑΪ, τη σημασία του CCSVI.


Όσοι παρακολουθήσατε τις εξελίξεις, θυμάστε πως την περασμένη εβδομάδα αναρτήθηκε ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του σταθμού με θέμα τις "Επικίνδυνες Θεραπείες" και τη ΧΕΝΦΑ, ενώ σε απογευματινό μαγκαζίνο αναφέρθηκε επίσης ρητά, και έπειτα από την παρουσία νευρολόγου, το "όχι" στην αγγειοπλαστική.


Μετά από πολλά μηνύματα παραπόνων που έλαβε ο σταθμός για τις πραγματικές ανακρίβειες που διατυπώθηκαν στο ρεπορτάζ του (η αγγειοπλαστική είναι επικίνδυνη, η επέμβαση γίνεται σε καρωτίδες, ολοκληρώθηκε πολυκεντρική μελέτη του Ζαμπόνι με πενιχρά αποτελέσματα), η δημοσιογράφος επί των ιατρικών θεμάτων θεώρησε σωστό να πάρει και τη γνώμη του έλληνα γιατρού που ασχολείται με τη διάγνωση του CCSVI.


H συγκροτημένη και ήρεμη παρουσία του κ. Λιάση έβαλε κάποια πράγματα στη θέση τους: το ποσοστό συσχέτισης CCSVI και MS είναι υψηλό, περίπου 85-90%, όταν στους υγιείς εντοπίζεται το ίδιο σύνδρομο μόνο σε 3-5% εξ αυτών.  Δεν έχουμε απαντήσει ακόμη αν οι στενώσεις του CCSVI είναι αιτία ή αποτέλεσμα της MS, όμως καταγράφουμε σημαντικές βελτιώσεις σε όσους ασθενείς κάνουν αγγειοπλαστική, ενώ παρατηρείται επιδείνωση σε όσους ασθενείς επαναστενώνουν.  Οι ασθενείς που δεν επαναστενώνουν, αντίθετα, διατηρούν τις βελτιώσεις τους.  Συνεπώς, είτε για να απορρίψουμε τη θεωρία είτε για να την επαληθεύσουμε, κάτι που μόνο σε καλό θα βγάλει, πρέπει να τη διερευνήσουμε, τονίζει ο κ. Λιάσης, ευχόμενος να συνυπάρξουν οι νευρολόγοι με τους ακτινολόγους και να μην απορριφθεί το CCSVI άκριτα.  Εξίσου δεν πρέπει να καλλιεργούνται υπέρμετρες προσδοκίες στους ασθενείς, αν και ο κ. Λιάσης δηλώνει πως παραμένει συγκρατημένα αισιόδοξος και ελπίζει πως τα αποτελέσματα ερευνών που θα παρουσιασθούν μετά τις 17 Ιανουαρίου στη Φρανκφούρτη και μετά τις 14 Φεβρουαρίου στο Ορλάντο θα τον επιβεβαιώσουν.


Εξηγεί στη δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ πως η βαλβιδική ανεπάρκεια στα κάτω άκρα δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, και συνεπώς η στάση φλεβικού αίματος στον εγκέφαλο δε μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες.  Αναφέρει τις αυξημένες ποσότητες σιδήρου στον εγκέφαλο των ασθενών με σκλήρυνση, που θα μπορούσαν να εξηγηθούν μέσω της στάσης του φλεβικού αίματος και της εξαγγείωσης αιμοσιδερίνης λόγω της διαπερατότητας των τοιχωμάτων.


Σε δείγμα δικών του ασθενών, 180 τον αριθμό, που διαγνώστηκαν με CCSVI, οι 80 προχώρησαν σε αγγειοπλαστική και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών καταγράφει σημαντικές βελτιώσεις, ιδίως στην κόπωση, βελτιώσεις που κανένα φάρμακο δεν επιφέρει.


Ευχαριστώ τον κ. Λιάση διπλά γιατί έχει το θάρρος να μιλάει με θαυμασμό για τους ασθενείς του, χαρακτηρίζοντάς τους "ευφυέστατους και ενημερωμένους", όταν συνάδελφοί του νευρολόγοι αντιμετωπίζουν όσους υποβάλλονται σε αγγειοπλαστική ως αδαείς που δεν ξέρουν αν έχουν πραγματική βελτίωση ή πλασέμπο ή ως αφελείς που δεν καταλαβαίνουν την απάτη την οποία αγγειοχειρουργοί υφαίνουν στις πλάτες τους.


Να είστε καλά, κ. Λιάση.

10 σχόλια:

  1. θα πω οτι με καλυψαν οι προλαλησαντες
    η διαφορα ειναι οτι τωρα ΕΙΝΑΙ προλαλησαντες και στα μεσα μαζικης ενημερωσης
    ακριβως 25 μηνες μετα, οσο δηλαδη θελει περιπου ενα παιδι να μαθει να μιλαει
    τοσο χρονο πηρε και στην ελλαδα να αφιερωσει τηλεοπτικο χρονο στη χενφα και να μιλησουν γι' αυτην
    προφανως ειμαστε σε τετοιο σταδιο αναπτυξης, νεογεννητου
    να ειστε καλα κυριε Λιαση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ κι εγώ τον κύριο Λιάση και μπράβο του που μιλάει χωρίς μα μου σου του.

    Αυτό όμως που κάνει αυτή η εκπομπή δεν θέλω να το χαρακτηρίσω. Αρχικά η δημοσιογράφος αναγνωρίζει το λάθος της να μιλάει στην προηγούμενη εκπομπή για καρωτίδες αντί για σφαγίτιδες, δικαιολογώντας το, ότι έγινε εν τη ρύμη του λόγου, αφήνοντας μας να απορούμε πως εν τη ρύμη του λόγου μπορεί κάποιος να μπερδέψει αρτηρίες με φλέβες ενώ μιλάει για κάτι που το όνομα του περιέχει την λέξη – όρο “φλεβική”.
    Στην συνέχεια χρησιμοποιεί τον Λιάση, τουλάχιστον εγώ έτσι το κατάλαβα, (άθελά του φυσικά) για να δώσει μια επίφαση αντικειμενικότητας στην έρευνα για το CCSVI και την ΠΣ και να κλείσει την ... αδιαμφισβήτητα πλέον αντικειμενική εκπομπή με τα λεγόμενα κάποιου γιατρού, αγγειολόγου, για τους θανάτους που έχει προκαλέσει η επέμβαση απελευθέρωσης και τα πολύ φτωχά αποτελέσματά της σε σχέση με τα ρίσκα της.
    Και επειδή πάντα εκτός από την πρώτη εντύπωση μένει κι' η τελευταία (μερικές φορές μένει μόνο η τελευταία), δεν υπήρξε καμμιά πληροφόρηση, ότι μέχρι στιγμής, οι θάνατοι που ακολούθησαν την επέμβαση απελευθέρωσης, σε σχέση με τον αριθμό των επεμβάσεων, αλλά και την ηλικία της συγκεκριμένης επέμβασης, παρά την τραγικότητα τους και μέσα στην τραγικότητα τους, είναι λιγότεροι από ελάχιστοι και δεν δείχνουν απολύτως τίποτα για την επικινδυνότητα της επέμβασης, ότι συνέβησαν το 2010, το 20011 η επέμβαση δεν συνδέθηκε με κανένα θάνατο, σε όλες τις περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκαν stent, σε όλες τις περιπτώσεις οι γιατροί που είχαν αναλάβει τους ασθενείς φέρουν αν όχι ακέραια, ένα πολύ μεγάλο μερίδιο από την ευθύνη γι' αυτούς τους θανάτους και ότι κανείς από τους θανάτους δεν υπήρξε άμεση επιπλοκή της επέμβασης.
    Ας είναι, το θέμα είναι ότι ειπώθηκαν τα πρώτα τηλεοπτικά λόγια σε ελληνικό κανάλι για την πραγματική πραγματικότητα του CCSVI από τον κύριο Λιάση, τώρα για την αντικειμενικότητα της εκπομπής, ...ε....να είμαστε λογικοί, μην είμαστε και πλεονέκτες...

    Να είστε καλά κύριε Λιάση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια και το θίγεις, nowhere, να πω πως χθες είχα τηλεφωνική συνομιλία με τη δημοσιογράφο με σκοπό να ακουστεί η πλευρά ενός ασθενούς. Καθώς το σχέδιο δεν ευδοκίμησε, μου ζήτησε να της στείλω update, αν έχω, σε έρευνες και μελέτες σχετικές με τη ΧΕΝΦΑ. Το έκανα φυσικά, ζητώντας από τον σταθμό να επαναδιατυπώσουν τον τίτλο "επικίνδυνες θεραπείες", "καρωτίδες" και "ολοκληρώθηκε πολυκεντρική μελέτη του Ζαμπόνι με πενιχρά αποτελέσματα" (πότε έγινε αυτό;). Σε αυτό το σημείο νομίζω υπήρξε ευθιξία από την άλλη πλευρά, θεωρώντας ότι η λέξη "ανακρίβειες" που ανέφερα ήταν βαριά. Τους απέστειλα τρεις μελέτες που αποδεικνύουν τον ασφαλή χαρακτήρα της αγγειοπλαστικής, τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης του Mehta, τα οποία μιλάνε για 100% συσχέτιση CCSVI και MS και νευρολογική βελτίωση στο τρίμηνο και εξάμηνο σε όσους κάνουν αγγειοπλαστική, καθώς και την ιστοσελίδα του ccsvitalk.gr. Ήλπιζα να αναφερθεί κάτι από όλα αυτά σήμερα, αλλά με λύπη διαπίστωσα πως και ο πρόεδρος των Αγγειολόγων ήταν ελλιπώς ενημερωμένος. Εν τέλει, το τρίλεπτο αφιέρωμα της εκπομπής ήταν απογοητευτικό, και αν κάποιος δεν έχει διαβάσει σχετικά με τη ΧΕΝΦΑ, αποθαρρύνεται από το να το ψάξει. Πραγματικά η παρουσία του κ. Λιάση σώζει την κατάσταση, αν φυσικά δε θεωρηθεί και ο ίδιος ένας από τους λίγους "οπαδούς" μίας "επικίνδυνης" θεωρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς nowhere θα συμφωνήσω μαζί σου. Στο τελευταίο μέρος έλειπε η επικεφαλίδα "Είδατε?Δεν λέγαμε σαχλαμάρες την προηγούμενη φορά"
    Μου έκανε εντύπωση πάντως η αλλαγή στάσης της δημοσιογράφου σε σχέση με την προηγούμενη εκπομπή, που ενώ η ΧΕΝΦΑ ήταν μια ψεύτικη ελπίδα ξαφνικά σήμερα συνδέεται με την ΣΚΠ αλλά αναρωτιέται η κακομοίρα τι προηγείται και τι έπεται, η ΧΕΝΦΑ για η ΣΚΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ξέρω πόσο τυχαία ήταν η επιλογή του θέματος της χενφα.Αν δεν υπήρχε αντίδραση από εμάς τι θα γινόταν;Νομίζω ότι βρίσκομαι 2 χρόνια πίσω.
    Η παρουσία του κ.Λιάση ήταν αξιοπρεπέστατη.Ευχαριστούμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εκτός των άλλων είναι αξιοσημείωτο ότι έγινε αναφορά στη ΧΕΝΦΑ -από ένα μεγάλο κανάλι- η οποία μέχρι πρότινος ''δεν υπήρχε''.

    Επίσης επαληθεύεται το ρητό που λέει : στην αρχή σε αγνοούν, μετά σε χλευάζουν και στη συνέχεια σε αποδέχονται.

    Είμαστε στο δεύτερο βήμα από τα τρία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τη λέξη "ανακρίβειες" χρησιμοποίησα κι εγώ neutralis και θεωρούσα και θεωρώ ότι ήταν η ηπιότερη έκφραση που μπορούσα να χρησιμοποιήσω.
    Για την πολυκεντρική μελέτη, θεωρώ πως εννοεί την COSMO και τις δηλώσεις του καθ. Comi.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αν είναι η COSMO, να θυμήσουμε ότι πρόκειται για μεγάλη μελέτη 1200 ατόμων, 400 ασθενείς με σκλήρυνση, 400 υγιείς και 400 ασθενείς άλλων νευρολογικών νόσων, των οποίων η ροή αξιολογείται τυφλά και με υπέρηχο σε διαφορετικά κέντρα. Επικεφαλής της μελέτης είναι οι νευρολόγοι Mancardi και Comi, με καταγεγραμμένα conflicts of interest και οι δύο: ο Comi έχει συνδράμει συμβουλευτικά στις εξής φαρμακευτικές: Merck Serono, Novartis, Teva, Biogen, Bayer, ενώ είναι από τους σθεναρούς ερευνητές του φαρμάκου Laquinimod στην MS. O Mancardi, εκτός από τη συνεργασία του με 4 φαρμακευτικές εταιρίες, εκπονεί έρευνα για τα Β λεμφοκύτταρα και το Rituximab στην MS. Στο πρόσφατο συνέδριο της Ectrims οι δυο τους ανακοίνωσαν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της μελέτης τους, που θα ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2012, και τα οποία μιλούν για 10% συσχέτιση CCSVI και MS. Πενιχρά όντως. Χρειαζόμαστε μελέτες με επεμβατική φλεβογραφία. Σκεφτείτε ότι εν έτει 2007, πριν τον Ζαμπόνι, αλλά μελετώντας μόνο Schelling, o Δρ. Talbert πρότεινε απευθείας αγγειογραφίες, όπου υπάρχει κλινικά διαγνωσμένη σκλήρυνση, με το σκοπό να βρεθούν οι αρτηριοφλεβικές ανωμαλίες που εμπλέκονται:
    http://www.direct-ms.org/sites/default/files/Talbert%20Venous%20pressure%20MS%2008.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να συμπληρώσω ότι ο καθ. Ζαμπόνι παραιτήθηκε από την επιστημονική επιτροπή, διότι κατά την εκπαίδευση των υπερηχολόγων, ευρήματα που ο ίδιος θεωρεί παθολογικά, διδάσκονταν από άλλους εκπαιδευτές ως φυσιολογικά. Δεν είναι λοιπόν να απορεί κανείς γιατί η συσχέτιση που βρήκαν ήταν τόσο μικρή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Με το δίκιο της αναρωτιέται, εσύ δεν αναρωτιέσαι αν οι ιώσεις προκαλούν πυρετό ή ο πυρετός προκαλεί ιώσεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή