Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Metabolomics για MS

Ένας από τους στόχους της ιατροβιολογικής έρευνας είναι η ανακάλυψη συγκεκριμένων προτύπων και βιοδεικτών που σχετίζονται με συγκεκριμένες ασθένειες ή επιπλοκές.  Σε αυτά τα πλαίσια ο νέος τομέας της Συστημικής Βιολογίας προσπαθεί να συνδυάσει γονιδιακά, πρωτεϊνικά και μεταβολικά πρότυπα, ώστε να προχωρήσει στη μοντελοποίηση και, στη συνέχεια, στην πρόβλεψη ασθενειών, αλλά και στη θεραπεία τους σε μοριακό επίπεδο.

Στο άρθρο που φαίνεται στην κεφαλίδα, εφαρμόστηκαν NMR τεχνικές μεταβολομικής ανάλυσης. Μιλάμε για τεχνική υψηλής απόδοσης σε δείγματα MS για πρώτη φορά, σε σύγκριση με δείγματα ατόμων με ΙΙΗ (υπέρταση κρανίου) και CVD (εγκεφαλαγγειακή ασθένεια). Συλλέχθηκαν δείγματα ορού αίματος και εγκεφαλονωτιαίου υγρού. Ακολούθησε πολυπαραμετρική στατιστική ανάλυση των δεδομένων.

Σε τέτοιες πειραματικές προσπάθειες, πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται η δυσκολία περισυλλογής δειγμάτων. Είναι πρακτικώς αδύνατο να καταφέρουν οι ερευνητές να βρουν δείγματα της ίδιας ηλικίας, του ίδιου φύλου και με παρόμοια κλινική εικόνα για κάθε ασθένεια.Τα αποτελέσματα, παρ' όλα αυτά, έδειξαν διαφορετικό μεταβολικό πρότυπο για κάθε μία από τις τρεις διαταραχές. Μάλιστα, τα δείγματα με CVD ήταν πιο κοντά σε ομοιότητα με αυτά της MS. Επίσης, για κάθε διαταραχή αναγνωρίστηκαν μεταβολίτες - βιοδείκτες.

Συστήνω την ανάγνωση της συγκεκριμένης δημοσίευσης και περιμένω τα σχόλιά σας για να την συζητήσουμε.

Υ.Γ. Βρίσκεται στο διαδίκτυο στο link

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/nbm.1428/abstract;jsessionid=CBBDBBA3B73046456B3F5B5F6CDF64A8.d03t03

Αν δεν υπάρχει πρόσβαση μπορώ να σας τη στείλω.

2 σχόλια:

  1. Μάλιστα, τα δείγματα με CVD ήταν πιο κοντά σε ομοιότητα με αυτά της MS.

    Περίεργο! Τι σχέση μπορεί να έχει η ΣΚΠ με αγγειακές νόσους;

    Δεν είναι πολύ λογικό, δεδομένης της διαταραχής στην αναπνευστική αλυσίδα των νευρώνων σε ΑμΣΚΠ; Το κοινό που μοιράζονται, εκτός των άλλων, είναι και η υποξία. Οξεία στην ποερίπτωση εγκεφαλικών επεισοδίων, χρόνια στην περίπτωση της ΣΚΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ό,τι είναι λογικό δεν είναι και αυταπόδεικτο. Έπρεπε να δειχτεί. Συμφωνώ ότι είναι λογικό, πάντως, αν ισχύουν οι νέες θεωρήσεις που πραγματεύεται και το site.
    Επίσης, η συγκεκριμένη έρευνα πρέπει να ενισχυθεί με παρόμοιες προσπάθειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή