O Dr. Arata είναι επεμβατικός Ακτινολόγος της δυτικής όχθης (Pacific Interventionalists) με περισσότερες από 500 πλέον επεμβάσεις στο ενεργητικό του. Όπως αναφέρει, χάρη σε αυτές είδε πως "υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις στη σχέση πολλαπλής σκλήρυνσης και CCSVI". Προς τούτο και χαρακτηρίζει την MS "επιπλοκή της αυξημένης φλεβικής πίεσης εξ αιτίας του CCSVI". Και ναι, επιβεβαιώνει πως η πλειοψηφία των ασθενών πάσχει από βαλβίδες.
Να το πούμε χοντροκομμένα λοιπόν: η MS φαίνεται να είναι επιπλοκή των βαλβίδων των σφαγίτιδων/αζύγου κλπ., με τον ίδιο τρόπο που οι κιρσοί στα κάτω άκρα είναι επιπλοκή των βαλβίδων των φλεβών του ποδιού. Και ενώ αντενδείκνυται η αφαίρεση βαλβίδων από τα κάτω άκρα, όταν αυτές πάσχουν, γιατί η απουσία τους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, στις σφαγίτιδες η μέχρι τώρα αφαίρεση των βαλβίδων έχει ανακουφίσει τους ασθενείς από τα συμπτώματα του CCSVI, όπως διαταραχές ύπνου, κόπωση, πονοκέφαλοι, γνωστικές αδυναμίες, κακή αίσθηση της θερμοκρασίας στα άκρα, και μη πλαστικότητα του εγκεφάλου (αδυναμία του εγκεφάλου να αντιπαρέρχεται τις βλάβες του).
Επαναλαμβάνει πως θεραπεία του CCSVI δε σημαίνει θεραπεία της σκλήρυνσης, και τούτο γιατί υπάρχουν συμπτώματα που δεν είναι απευθείας αποτελέσματα του CCSVI αλλά χρόνιες ζημιές στο νευρικό σύστημα. Αυτά είναι λογικό να χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν, αν επανέλθουν.
Είναι ενδιαφέρον πως τοποθετεί την πλαστικότητα του εγκεφάλου σε σημαίνουσα θέση, καθώς τη θεωρεί το ύστατο σημείο της αυξημένης φλεβικής πίεσης λόγω CCSVI, πριν αυτό γίνει MS, όπου MS είναι η βλάβη που έχει μόνιμο χαρακτήρα. Για να αποφευχθεί τέτοια βλάβη, ο Dr. Arata επιμένει στη σημασία της διατροφής, την οποία τροποποιεί στους ασθενείς του.
Ξεχωρίζει ως "primary CCSVI" τις ελαττωματικές βαλβίδες σε σφαγίτιδες και άζυγο. Όταν αυτές πάσχουν, δευτερεύουσες στενώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε ψηλότερο σημείο της φλέβας, οι οποίες όμως δεν είναι πραγματικές στενώσεις, αλλά collapse της φλέβας εξ αιτίας της βαλβίδας. Τέτοιες στενώσεις δε χρήζουν αγγειοπλαστικής. Οι βαλβίδες, όμως, πρέπει να απομακρύνονται όταν πάσχουν, και αυτό διαγιγνώσκεται ιδανικά με IVUS.
"Secondary CCSVI" είναι η υποπλασία ή απλασία των εν λόγω φλεβών. Δεν είναι αντίθετος στα στεντ σε υποπλαστικά τμήματα της φλέβας, σε περιπτώσεις απλασίας όμως παραδέχεται πως δεν υπάρχει εμπειρία bypass ή μεταμόσχευσης προς το παρόν, οπότε αυτές κρίνονται αθεράπευτες σήμερα. Αντίστοιχα, το δευτερεύον CCSVI στην άζυγο αφορά τη συμπίεση αυτής μεταξύ καρδιάς και σπονδυλικής στήλης, όπου θεωρεί πως η τοποθέτηση στεντ είναι ασφαλής.
http://www.facebook.com/note.php?note_id=495917362733&id=182832983940&ref=mf#!/note.php?note_id=495917362733
Εξαιρετική τεχνολογία. Μου δημιουργείται, όμως, μια απορία:
ΑπάντησηΔιαγραφήΠώς ο Zamboni μπόρεσε να διαγνώσει και να θεραπέυσει τη CCSVI σε όλους τους ασθενείς, χωρίς καθόλου IVUS; Συνεπώς, δεν είναι υπέρ απαραίτητο, αλλά μάλλον μια εξέταση που πρέπει να γίνεται όταν εξακολουθεί να υφίσταται φλεβική ανεπάρκεια παρά την πλαστική επέμβαση.
Δυστυχώς δεν είναι κάτι που θα δούμε άμεσα να εφαρμόζεται, λόγω του κόστους. Συνεπώς, πρέπει να επικεντρωθούμε στη βελτιστοποίηση των υπαρχουσών τεχνικών διάγνωσης και αποκατάστασης, που αποδεδειγμένα (Zamboni et al.) είναι ικανές να θεραπεύσουν τη CCSVI.
Eνθαρρυντικά νέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω μπερδευτεί με τη φλεβική και τη βαλβιδική ανεπάρκεια.Αν η φλεβική ανεπάρκεια είναι αποτέλεσμα της βαλβιδικής.Τότε, πώς κάποιοι αισθάνθηκαν μακροχρόνια βελτίωση μετά τη διάνοιξη των φλεβικών στενώσεων;Η ανεπάρκεια των βαλβίδων δε θα έπρεπε να συνεχίζει να δημιουργεί πρόβλημα;
O Zamboni ήταν υποψιασμένος για βαλβίδες εξ αρχής, οπότε έψαχνε την παθολογία τους. Σίγουρα ένας εξίσου υποψιασμένος γιατρός μπορεί κάτι να διαγνώσει, ίσως και χωρίς IVUS.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολλές στενώσεις βρίσκονται χαμηλά στη φλέβα, εκεί δηλαδή που βρίσκεται και η βαλβίδα. Δεν αποκλείεται να προκλήθηκε ρήξη της βαλβίδας όταν επιχειρήθηκε αποκατάσταση της στένωσης. Αν συνέβη αυτό, υπάρχει πιθανότητα να ξανακολλήσει η βαλβίδα, αφού δεν αντιμετωπίστηκε αυτή εξ αρχής, και κυριως επειδή η ρήξη της απαιτεί μεγάλες πιέσεις.