Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

CCSVI σε υγιείς;

Στην περσινή "τυφλή" έρευνα του Buffalo, 25.9% των υγιών είχαν διεγνωσθεί με CCSVI, σε αντίθεση με το 62.5% των ασθενών με MS - οι υπόλοιποι ήταν borderline περιπτώσεις.  Τα νούμερα, παρότι επιβεβαίωναν την υψηλή συσχέτιση του CCSVI με την MS, δεν έδωσαν το ποσοστό εκείνο που έδωσε ο Ζαμπόνι, σύμφωνα με τον οποίο το CCSVI δεν είχε ανιχνευθεί ούτε σε υγιείς ούτε σε ασθενείς άλλων νευρολογικών νόσων.  Για τον Zivadinov, βέβαια, και τους υπόλοιπους, μία τέτοια συσχέτιση του CCSVI με την πολλαπλή σκλήρυνση ήταν ενθαρρυντική.  Το τελικό συμπέρασμα ήταν πως ο ασθενής με MS έχει 2.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχει και CCSVI.


Στη διάρκεια του 2010 οι επεμβάσεις και διαγνώσεις που πραγματοποιούνταν από ανεξάρτητα κέντρα και γιατρούς, άρχισαν να ρίχνουν φως στο τί σημαίνει "υγιής αλλά με CCSVI".  Αν απορρίψουμε την πιθανότητα να πρόκειται, σε ένα ποσοστό τους, για εν δυνάμει ασθενείς, τότε έχουμε τα εξής ευρήματα:


Καταγράφηκε περίπτωση άντρα, 61 ετών, αδιάγνωστου μεν, αλλά με έντονη συμπτωματολογία: κόπωση, γνωστική αδυναμία, μειωμένη αίσθηση στη δεξιά πλευρά του σώματος, μειωμένη αντοχή στη ζέστη, προβλήματα με την κύστη και την κατάποση, πόνο στα πόδια, ίλιγγο και παράλυση δεξιά.  Το ότι ήταν αδιάγνωστος με MS, αλλά το MRV έδειξε απουσία (!) δεξιάς σφαγίτιδας λέει πολλά.  Αφενός έχρηζε θεραπείας, αφετέρου έβαλε σε σκέψη τον γιατρό ως προς το τί σημαίνει τελικά "υγιής με CCSVI", αφού η περίπτωσή του δείχνει πως τα κριτήρια διάγνωσης της σκλήρυνσης δεν είναι ασφαλή, τουλάχιστο όταν ο γιατρός εμμένει στην μαγνητική εικόνα.


Προκύπτει, ξανά, πως η μαγνητική εικόνα δε λέει και πολλά για την σκλήρυνση.  Επιστρέφουμε, όμως, στην περίπτωση του ασθενή με CCSVI.  Διαβάστε τί έγραψε για αυτόν ο Sclafani:


"we have heard a lot about skepticism regarding the presence of narrowing of the veins, and about how these abnormalities are seen all the time in healthy patients. I recently came across a case of really awful stenosis


in fact not only have i never seen such a venogram among healthy persons, i have never seen this before among patients with ccsvi.

61 year old male presented with fatigue, slight cognitive dysfunction, decreased sensation on the right side, heat intolerandce, bladder problems,difficultly swallowing, painful feet, vertigo, and right sided paralysis. An MRV showed absence of the right jugular vein".

(http://www.thisisms.com/ftopic-10680-days0-orderasc-4035.html)


Όταν τα ευρήματα τέτοιου είδους άρχισαν να γίνονται περισσότερα, οι  εμπλεκόμενοι γιατροί άρχισαν να μιλούν εξίσου σοβαρά για συμπτώματα CCSVI, είτε με είτε χωρίς διάγνωση πολλαπλής σκλήρυνσης.  Στο τμήμα αποκατάστασης CCSVI του American Access Care, το σύνδρομο χαρακτηρίζεται "συσχετισμένο με  συγκεκριμένα νευρολογικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλο, κόπωση και γενική αδυναμία σε ασθενείς στους οποίους δεν υπάρχει άλλη εντοπισμένη αιτία για αυτά".


http://www.americanaccesscare.com/ccsvi.html

Πρόσφατα ο Dr. Michael Dake έδωσε συνέντευξη στην οποία ανέφερε πως εντόπισε το CCSVI σε τουλάχιστο μία περίπτωση ασθενούς διεγνωσμένου με το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης.

http://www.ccsvi.org/

Τα δεδομένα αυτά έρχονται να μειώσουν τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν CCSVI, αλλά δε βιώνουν ενοχλήσεις, αναθεωρώντας, σε κάποιο βαθμό, τον χαρακτηρισμό "health control group".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου