Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Το φλεβικό δίκτυο σε σχέση με το CCSVI

Η απομάκρυνση του αίματος από το κεφάλι γίνεται από τις έσω σφαγίτιδες φλέβες και από το σπονδυλικό δίκτυο. Οι σφαγίτιδες συναντούν την άνω κοίλη φλέβα μέσω της βραχιοκεφαλικής.

Το σπονδυλικό δίκτυο επικοινωνεί με τις θωρακικές φλέβες, τις κοιλιακές, την άζυγο, την ημιάζυγο καθώς και την κάτω κοίλη φλέβα. Ιδιαίτερης σημασίας έχει αναδειχθεί το παράπλευρο δίκτυο ανάμεσα στην άζυγο και την κάτω κοίλη φλέβα μέσω της αριστερής νεφρικής φλέβας. Αυτός είναι ο λόγος που ο καθετηριασμός προτείνεται να γίνεται από αριστερά, ώστε να ελέγχονται φλέβες όπως η νεφρική, των οποίων η διασύνδεση με την άζυγο ενδέχεται να είναι προβληματική.

Η ίδια η άζυγος έχει προβλήματα σε ποσοστό 86% των ασθενών, με συνηθέστερα την ύπαρξη μεμβράνης στη συμβολή της με την άνω κοίλη φλέβα, το στρίψιμο, το διάφραγμα και την ατρησία. Όταν η άζυγος έχει τέτοιου είδους προβλήματα, το αίμα θα προωθηθεί μέσω της σύνδεσης της ημιαζύγου και των κάτω κοιλιακών-οσφυικών φλεβών με την αριστερή νεφρική φλέβα. Η θεωρία του CCSVI γενικεύεται σε φλέβες, όπως η νεφρική, που υποβοηθούν την άζυγο, όταν αυτή είναι προβληματική. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει οπωσδήποτε η νεφρική φλέβα να λειτουργεί σωστά. Αν έχει και αυτή κάποιο είδος στένωσης, η φλεβική ανεπάρκεια γίνεται εντονότερη.

Το αίμα κατεβαίνει από το σπονδυλικό δίκτυο όταν κάποιος είναι σε όρθια θέση. Οι σπονδυλικές φλέβες, οι αυχενικές και οι έξω σφαγίτιδες συναντούν επίσης την βραχιοκεφαλική φλέβα. Αν υπάρχουν εμπόδια στην απομάκρυνση του αίματος, όπως αυτά που περιγράφει η θεωρία του CCSVI, θα δημιουργηθούν διάφορες διακλαδώσεις ανάμεσα σε φλέβες ώστε να αποτραπεί η αύξηση της πίεσης στο κεφάλι και να προωθηθεί το αίμα. Ωστόσο, σπάνια αυτό γίνεται χωρίς χρονική καθυστέρηση, χωρίς όγκος αίματος να παραμείνει για παραπάνω από όσο πρέπει στο κεφάλι. Στο δε CCSVI, έχει παρατηρηθεί ακόμη και παλίνδρομη ροή αίματος. Είναι εντυπωσιακό, για παράδειγμα, πως όταν οι σφαγίτιδες έχουν χρόνιες στενώσεις, το αίμα πολύ συχνά θα προτιμήσει το δίκτυο των θυρεοειδών φλεβών. Δε θα μπορούσε, άραγε, αυτή η επιβάρυνση των φλεβών του θυρεοειδή να οδηγήσει σε προβλήματα υπο-/υπερθυρεοειδισμού, που συχνά συνυπάρχουν με την πολλαπλή σκλήρυνση;

Η επόμενη ερώτηση: αν το αίμα τελικά βρίσκει παράπλευρο τρόπο και διαφεύγει, ποιά η συνέπεια της καθυστέρησης για τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό; Ο Dr. Salvatore Sclafani, IR, όσο πιο σχηματικά γίνεται, προτείνει την εξής θεωρία, τουλάχιστο για τον εγκέφαλο: τα εμπόδια στη ροή αναγκάζουν την κυκλοφορία του αίματος να βρει άλλο τρόπο να απομακρυνθεί το αίμα από το κεφάλι. Αυτό οδηγεί σε παλινδρόμηση τις μικρότερες παράπλευρες φλέβες - εξ ου και η φλεβική ανεπάρκεια. Κανονικά, η ροή του αίματος στο κεφάλι είναι πάντα σταθερή και μεγάλου όγκου. Αν λοιπόν υπάρχουν στενώσεις στις οδούς από όπου θα έπρεπε το αίμα, με σταθερή ταχύτητα και σταθερό όγκο, να αποχετεύεται, αυτός ο όγκος θα παλινδρομεί εσωτερικά στο κεφάλι, καταπονώντας τις εγκεφαλικές φλέβες των οποίων η λειτουργία δεν προβλέπει τόσο όγκο ή τέτοια παλινδρόμηση. Αυτή η καταπόνηση, το stretching ή τέντωμα, δημιουργεί κενά ανάμεσα στα κύτταρα που αποτελούν την επένδυση των αγγείων. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί διαρροή αίματος στο κεφάλι, η οποία διαρροή θα μπορούσε να είναι μία εστία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου