Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Εγκεφαλική ροή αίματος και διανομή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε φυσιολογικούς ανθρώπους και στη ΣΚΠ

Εδώ είναι μια μελέτη που έχει πολύ ενδιαφέρον και υποστηρίζει την κυκλοφορική διαταραχή στο ΚΝΣ ανθρώπων με ΣΚΠ. Ένας από τους μελετητές ήταν και ο Roy Swank, ο δημιουργός της γνωστής ομώνυμης δίαιτας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 1983 στο περιοδικό "Neurological Research" και μπορεί να βρεθεί εδώ: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/6140655

Cerebral blood flow and red cell delivery in normal subjects and in multiple sclerosis.


Regional cerebral blood flow (rCBF) was determined in 77 normal females and 53 normal males of different ages and in 26 men and 45 women with multiple sclerosis by the inhalation of radioactive Xe133 method. In the normal subjects the CBF was relatively high in the teens and fell, at first rapidly and then slowly in both sexes with age. During adult life the flow in females was significantly higher than in males. The delivery of packed red cells (RCD) was determined by multiplying the CBF by the percentage concentration of red cells (HCT). The RCD for both sexes was nearly the same. In the patients with multiple sclerosis there occurred a progressive generalized decrease in CBF and in RCD with age which was significantly greater than observed in normal subjects. The rate of decrease in CBF and RCD correlated directly with the rate of progress of the disease.



Εγκεφαλική ροή αίματος και διανομή ερυθρών αιμοσφαιρίων σε φυσιολογικούς ανθρώπους και στη ΣΚΠ


Μετρήθηκε η τοπική Εγκεφαλική Ροή Αίματος (rCBF ή τΕΡΑ) σε 77 υγιείς γυναίκες και 53 υγιείς άνδρες διαφόρων ηλικιών, καθώς και σε 26 άνδρες και 45 γυναίκες με ΣΚΠ, με τη μέθοδο εισπνοής ραδιενεργού Xe133 (Σ.τ.Μ: Το Xe133 είναι ένα ισότοπο του ευγενούς αερίου Xenon, γνωστό από τα φώτα των αυτοκινήτων). Στα φυσιολογικά άτομα η ΕΡΑ ήταν σχετικά υψηλή στους εφήβους και μειωνόταν, αρχικά απότομα και μετά πιο αργά, και στα 2 φύλα όσο άυξανε η ηλικία. Η Διανομή Ερυθρών Αιμοσφαιρίων (RCD ή ΔΕΑ) καθορίστηκε από τον πολλαπλασιασμό της ΕΡΑ με το ποσοστό της συγκέντρωσης των ερυθρων αιμοσφαιρίων (HCT Σ.τ.Μ. Ο γνωστός σε όλους μας αιματοκρίτης). Η ΕΡΑ και στα 2 φύλα ήταν περίπου ίδια. Στους ασθενείς με ΣΚΠ παρατηρήθηκε μια γενικευμένη μείωση της ΕΡΑ και της ΔΕΑ όσο αυξανόταν η ηλικία, που ήταν σημαντικά υψηλότερη από αυτή που παρατηρήθηκε στα φυσιολογικά άτομα. Ο βαθμός της μείωσης της ΕΡΑ και της ΔΕΑ συσχετίστηκε άμεσα με το βαθμό της εξέλιξης της νόσου.



Η επίσημη έρευνα επιδεικτικά αγνόησε αυτήν την πτυχή της ασθένειας, που είναι πολύ σοβαρή. Τω καιρώ εκείνω τα φώτα ήταν στραμμένα στις ιντερφερόνες, οι οποίες θα απάλλασσαν την ανθρωπότητα από κάθε αρρώστια, συμπεριλαμβανομένης και της ΣΚΠ.


Δεν έπρεπε οι πληροφορίες αυτές να είναι διαθέσιμες στους ασθενείς; Ακόμα και σε εποχές που υποτίθεται ότι δεν υπήρχαν θεραπείες θα μπορούσαν, τουλάχιστον, να δωθούν ορισμένες συμβουλές για την προώθηση της αγγειακής υγείας των ασθενών, π.χ. διακοπή καπνίσματος, βιταμίνες για την υγεία των εγκεφαλικών αγγείων, ιχθυέλαια κλπ.  Ακόμα και αν αυτά τα μέτρα δεν επηρεάζουν καθόλου την εξέλιξη της ΣΚΠ, πόσο κακό θα μπορούσε να κάνει η προστασία των αγγείων; Ποιούς κινδύνους ενέχει κάτι τέτοιο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου