Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Ανοσοκαταστολή, ναι ή όχι;

Η συζήτηση για τη χρησιμότητα της ανοσοκαταστολής είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.


Αν αρκούσε η καταστολή του ανοσοποιητικού, η ΣΚΠ θα είχε εξαφανιστεί εδώ και χρόνια. Αλλά, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη ότι πρόκειται για μια αυτοάνοση κατάσταση, παρά κάποιες ενδείξεις. Κάθε άλλο. Η αντίδραση του ανοσοποιητικού είναι απόλυτα φυσιολογική. Η μυελίνη με την οποία αντιδρά η κυτταρική ανοσία (και όχι η χυμική) έιναι ήδη εκφυλισμένη ή νεκρή:


Ann Neurol. 2009 Dec;66(6):739-53. Multiple sclerosis: distribution of inflammatory cells in newly forming lesions. Henderson AP, Barnett MH, Parratt JD, Prineas JW.


Multiple sclerosis: looking beyond autoimmunity Abhijit Chaudhuri PhD FRCP1 Peter O Behan DSc FRCP2 J R Soc Med 2005;98:303–306


THE PATHOGENESIS OF MULTIPLE SCLEROSIS REVISITED P.O. Behan, Professor Emeritus of Clinical Neurology and A. Chaudhuri, Senior Lecturer in Clinical Neurosciences, Department of Neurology, Institute of Neurological Sciences, Glasgow University, Scotland; B.O. Roep, Associate Professor in the Immunology of Diabetes, Department of Immunohaematology and Blood Bank, Leiden University Medical Center, Leiden, The Netherlands.


Οι εστίες φαίνεται ότι δεν είναι το άμεσο πρόβλημα, αλλά μια απλή ένδειξη. Ο πολυαγαπημένος μου θείος είναι αγρότης και είχε ένα τρακτέρ. Μια μέρα παρατήρησε ότι άναβε ένα λαμπάκι στο ταμπλώ. Δεν έδωσε σημασία, αλλά δεν έλεγε να σβήσει. Από το θυμό του, του έδωσε μια και το έβγαλε. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το τρακτέρ κάηκε από υπερθέρμανση.


Μα πώς; Εχει σχέση το λαμπάκι με την ψύξη της μηχανής; Όχι, αλλά ήταν μια ένδειξη ότι κάτι άλλο πήγαινε στραβά και ο θείος αποφάσισε να καταστείλει την ένδειξη και όχι να διορθώσει το πρόβλημα.


Ενδεχομένως η αντίδραση του ανοπσοποιητικού στον υπερσυσσωρευμένο σίδηρο και τη νεκρή μυελίνη να είναι κάτι που μακροχρόνια να αποβαίνει θετικό:


Oxidative Stress and Neurodegenerative Diseases: A Review of Upstream and Downstream Antioxidant Therapeutic Options Bayani Uttara, Ajay V. Singh, Paolo Zamboni and R.T. Mahajan


Anomalous venous blood flow and iron deposition in multiple sclerosis


Έχω την εντύπωση ότι τόσα χρόνια ήμαστε σε εντελώς λάθος δρόμο. Ίσως η MS αποδειχθεί ότι ήταν ένα φιάσκο μεγαλύτερο από αυτό του έλκους στομάχου και του elicobacter pyllori.

2 σχόλια:

  1. Θα ήθελα μια εξήγηση της παραγράφου ''Ενδεχομένως η αντίδραση του ανοπσοποιητικού στον υπερσυσσωρευμένο σίδηρο και τη νεκρή μυελίνη να είναι κάτι που μακροχρόνια να αποβαίνει θετικό''

    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η φλεγμονή αυτή είναι αντιδραστική στην καταστροφή της μυελίνης (http://ccsvitalk.gr/blog/?p=124). Τα Τ και Β λεμφοκύτταρα που συγκεντρώνονται στις ήδη απομυελινωμένες περιοχές θα μπορούσαν να βρίσκονται εκεί για να εκλύσουν ουσίες που θα προωθήσουν την όποια επιδιόρθωση της βλάβης που έχει ήδη προκληθεί. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η θεραπεία με Γ-σφαιρίνη (δηλ. αντισώματα) προαγάγει κάποια μικρής έκτασης επαναμυελίνωση.

    http://virushunters.net/showabstract.php?pmid=8614528

    http://www.virushunters.net/showabstract.php?pmid=7964859

    ΑπάντησηΔιαγραφή