Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Πώς εκτιμάται αντικειμενικά μία στένωση

Τον Οκτώβριο του 2013 δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet εργασία των Traboulsee et al. σύμφωνα με την οποία το CCSVI σπάνια απαντάται ως κάτι ιδιαίτερο, αφού στένωση της τάξεως 50% και πάνω σε εξωκρανιακή φλέβα εντοπίζεται και σε ασθενείς, και σε συγγενείς τους και σε υγιείς.

Prevalence of extracranial venous narrowing on catheter venography in people with multiple sclerosis, their siblings, and unrelated healthy controls: a blinded, case-control study
Οι συγγραφείς της εργασίας έκαναν ένα μεθοδολογικό λάθος: θεώρησαν φλεβική στένωση κάθε σημείο της φλέβας στο οποίο η διάμετρός της μειωνόταν περισσότερο από το 50% της μέγιστης διαμέτρου της.  Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς δεν έλαβαν καθόλου υπόψην τους ενδοαυλιακές στενώσεις στην περιοχή της βαλβίδας.

Ο Prof. Zamboni έστειλε αμέσως επεξηγηματική επιστολή στην ίδια ιατρική επιθεώρηση, επισημαίνοντας το λάθος, που είναι τόσο βασικό ώστε να οδηγεί σε 100% λάθος διαγνώσεις.  Παρακάλεσε τους εκδότες να δημοσιεύσουν την απάντησή του άμεσα, ωστόσο δύο εβδομάδες αργότερα έλαβε αρνητική απάντηση.  Ο καθηγητής εκφράζεται ως εξής:

Είμαι έκπληκτος από την απόφαση του εκδότη, και γιατί δε μου δίνεται η δυνατότητα να απαντήσω ενώ το άρθρο (Traboulsee) με αναφέρει προσωπικά, και γιατί η εργασία τους παρουσιάζει αρκετές ανακρίβειες που θα έπρεπε να αποσαφηνιστούν για χάρη της επιστημονικής κοινότητας.


Από το περιοδικό του είπαν πως θα ζητήσουν από τους συγγραφείς να του απαντήσουν προσωπικά.  Έντεκα μήνες μετά όμως, ο καθηγητής δεν έχει λάβει καμία απάντηση, ενώ στο ίδιο περιοδικό δημοσιεύτηκαν άλλα δύο αρνητικά για το CCSVI σχόλια.

Αυτά τα λίγα για την πολιτική στον χώρο των εκδόσεων.  Τελικά η απάντηση του Prof. Zamboni δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Veins and Lymphatics, για να τονίσει για άλλη μία φορά πως CCSVI δεν προκαλούν οι στενές φλέβες ή τυχαίες στενώσεις σε οποιοδήποτε σημείο της φλέβας, εφόσον αυτές μπορεί να είναι φυσιολογικές παραλλαγές (εκτός αν πρόκειται για ανατομικές συμπιέσεις), αλλά τα εμπόδια ροής εντός της φλέβας.  Αυτά εκτιμώνται βέβαια καλύτερα με IVUS, αν και η πληθυσμογραφία είναι ένα πρώτο βήμα σωστής αξιολόγησης της ροής.  Αναφέρεται, τέλος, το αντικειμενικό εύρημα του Veroux για τον εντοπισμό του CCSVI: ενώ στους υγιείς το σκιαγραφικό μπαίνει και βγαίνει στη σφαγίτιδα σε χρόνο δύο δευτερολέπτων, στο 80% των ασθενών ο χρόνος ήταν σαφώς αυξημένος.

1 σχόλιο: