Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Ροή του αίματος στις σφαγίτιδες σε υγιείς και ασθενείς με σκλήρυνση

Η μελέτη που διατίθεται παρακάτω ολόκληρη αποδεικνύει πως το αίμα μπορεί να φτάνει με την ίδια ταχύτητα στις σφαγίτιδες τόσο των υγιών όσο και των ασθενών με MS, αλλά μόνο στους δεύτερους αργεί να εξέλθει.  Είναι μελέτη υπερήχου με σκιαγραφικό, και ο χρόνος απορροής του σκιαγραφικού αξιολογήθηκε τυφλά από άλλον ερευνητή και όχι από αυτόν που έκανε τον υπέρηχο.


Εντοπίστηκε συσχέτιση ανάμεσα στην ηλικία εμφάνισης της σκλήρυνσης, το βαθμό αναπηρίας και την αργή ταχύτητα απορροής (wash out time).  H μελέτη επιβεβαίωσε πως η δεξιά σφαγίτιδα είναι μεγαλύτερη της αριστερής.  Είναι χαρακτηριστικό πως το μοτίβο γρήγορη εμφάνιση σκιαγραφικού στη σφαγίτιδα-γρήγορη απορροή εμφανίστηκε στο 73% των υγιών και μόλις στο 16% των ασθενών.

Το γενικό συμπέρασμα είναι πως στην ξαπλωτή θέση οι ασθενείς με σκλήρυνση έχουν κατά 30% περίπου μειωμένη απορροή αίματος από τις σφαγίτιδες.  Οι ερευνητές καταλήγουν πως η σκλήρυνση σχετίζεται με αλλοιωμένη δυναμική των σφαγίτιδων φλεβών.

6 σχόλια:

  1. Εδώ προκύπτει ένα διπλό ερώτημα όμως:
    γιατί το 27% των υγιών με αργή απορροή είναι υγιείς
    και (κυρίως) γιατί το 16% των ασθενών με γρήγορη απορροή είναι ασθενείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υποθέτω θα έπρεπε να δούμε και σε ποια σημεία του σώματος πάσχουν οι ασθενείς που δεν φαίνεται να έχουν πρόβλημα στις σφαγίτιδες. Για τους υγιείς και την αργή απορροή δεν μπορώ να υποθέσω πολλά παρα μόνο σε πιο ισχυρό αιματοεγκεφαλικό φραγμό , καλύτερο παράπλευρο δίκτυο ή κάτι τέτοιο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως, αυτή η εργασία ενώ αποδέχεται πλήρως και υποστηρίζει ότι στην ΠΣ υπάρχουν αιμοδυναμικές ανωμαλίες στο ΚΝΣ, τείνει να θεωρεί την αργή απορροή στις σφαγίτιδες, ένδειξη και σύμπτωμα και όχι αίτιο του προβλήματος:
    "...These findings suggest than the altered IJV dynamics could be a consequence rather than a cause of MS..."
    "...Therefore one hypothesis is that alteration of IJV outflow might be secondary to reduction of driving force of thoracic pump due to a weak respiratory muscular contraction of the chest [41]...
    Και εδώ μια ερώτηση: υπάρχει άλλη κινητήρια δύναμη που να σπρώχνει το αίμα προς την καρδιά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ακριβως συμφωνώ απόλυτα με την αλίκη και να προσθέσω πως ίσως να μην δίνεται και η αφορμή (ψυχολογία, ευαίσθητο ανοσοποιητικό κα.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι σχέση έχει το ανοσοποιητικό και η ψυχολογία δεν κατάλαβα . Πάντα υπάρχουν αφορμές αν ψάχνεις να τις βρεις. Το θέμα είναι να μην υπάρχει πρόβλημα στη ροή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το ανοσοποιητικό (του μέσου όρου) των ασθενών με ΠΣ, λειτουργεί ακριβώς όπως λειτουργεί και είναι τόσο ευαίσθητο και τόσο χαζό όσο και το ανοσοποιητικό (του μέσου όρου) όσων δεν πάσχουν από ΠΣ.
    Επίσης η κακή ψυχολογία είναι στον ίδιο βαθμό αφορμή της ΠΣ όσο είναι και του καρκίνου, του διαβήτη, της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ωτίτιδας, του ερπη, της χολολιθίασης, της γαστρεντερίτιδας..., αλλά και στον ίδιο βαθμό που σε πολλούς ανθρώπους η κακή ψυχολογία δεν είναι αφορμή για καμιά αρρώστεια.
    Εκτός αν λέγοντας ψυχολογία μιλάμε για κάποια ψυχολογική ιδιαιτερότητα των ασθενών με ΠΣ που αποτελεί ταυτόχρονα και κοινό τους ψυχολογικό χαρακτηριστικό, οπότε πρέπει να προσδιορίσουμε αυτή την ιδιαιτεροτητα και για να αντιμετωπίσουμε την ΠΣ, πρέπει να την προσδιορίσουμε χημικά, να πούμε δηλαδή ποιά (ψυχο-)χημική ουσία παράγεται μέσα στο ΚΝΣ των ασθενών με ΠΣ σε μεγαλύτερη ή μικρότερη ποσότητα και πως αυτό επηρεάζει την ροή του αίματος στο ΚΝΣ. Δηλαδή, τρεχαγυρευόπουλος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή