Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Θρομβωτικές διαδικασίες στη σκλήρυνση και εγγενής ανοσολογική αντίδραση

Δεν την καταλαβαίνω αυτή την εργασία.
Από τη μια δέχεται πως η σκλήρυνση, όπως προκύπτει από μελέτες, συνδέεται με πιθανότητες φλεβικής θρομβοεμβολής, εγκεφαλικής θρόμβωσης, υποαιμάτωσης εγκεφάλου και συρρίκνωσης φλεβικού δικτύου στο κεφάλι, αλλά από την άλλη δε δέχεται πως το CCSVI μπορεί να εξηγήσει κάτι από τα παραπάνω, με το επιχείρημα πως


The CCSVI theory explains the perivenular pattern of MS lesions by extravasation and degradation of erythrocytes due to blocked venous drainage with consequent iron deposition causing the inflammatory demyelinating lesions. However, the perivenular distribution of MS lesions, named "Dawson's fingers", prevalently around the ventricle-based brain veins, has long been thought to be the result of inflammation and coagulation around the major axis of medular veins (Fog, 1965).

Μεταφράζω:

Η θεωρία του CCSVI εξηγεί την περιφλεβική κατανομή των εστιών στη σκλήρυνση μέσω εξώθησης και αποδόμησης ερυθρών κυττάρων, εξ αιτίας στενώσεων στη φλεβική απορροή, με συνέπεια την εναπόθεση σιδήρου που προκαλεί τις φλεγμονώδεις απομυελινωτικές εστίες.  Ωστόσο, η περιφλεβική κατανομή των εστιών στη σκλήρυνση, με την ονομασία Dawson's fingers, κυρίως περιμετρικά των φλεβών της κοιλίας στο κεφάλι, θεωρούνταν διαχρονικά το αποτέλεσμα της φλεγμονής και πήξης του αίματος γύρω από τον άξονα των medullary veins.

Δηλαδή, το γιατί οι εστίες εμφανίζονται περικοιλιακά στη σκλήρυνση, μία κατανομή που μόνο η θεωρία της ΧΕΝΦΑ μπορεί να εξηγήσει μιας και αυτή η κατανομή (Dawson's fingers) είναι μοναδική στην MS, το εξηγούν ως εξής: "μα γιατί εκεί δρα με φλεγμονή και πήξη αίματος το ανοσοποιητικό, εμείς αυτό λέμε τόσα χρόνια τώρα".

Η απάντηση στην ερώτηση "γιατί το ανοσοποιητικό χτυπάει με εστίες περικοιλιακά;", είναι, για τη νευρολόγο συγγραφέα, "γιατί το ανοσοποιητικό χτυπάει με εστίες περικοιλιακά".

Επίσης η νευρολόγος λέει το κορυφαίο πως ακόμη και οι βραχύβιες βελτιώσεις των ασθενών μετεπεμβατικά οφείλονται στην ηπαρίνη που παίρνουν, ή την όποια αντιπηκτική αγωγή, η οποία βοηθά τις θρομβωτικές διαδικασίες που συμβαίνουν στον εγκέφαλο.  Γιατί συμβαίνουν αυτές; Μα λόγω της χρόνιας εγγενούς ανοσολογικής αντίδρασης, και λόγω υφερπουσών λοιμώξεων.

Την εργασία μου την επισήμανε η aliki και μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

4 σχόλια:

  1. Opinion article? Τί σόι article και journal ειναι αυτό?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σαν τις opinion essays (εκθέσεις ιδεών) που γράφαμε στο σχολείο. Που σε όλες βάζαμε τα ίδια αίτια και τις ίδιες προτάσεις. :shock:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κοίτα να δεις που εμένα δεν μου άρεσαν ποτέ αυτού του είδους οι εκθέσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι ενδιαφέρον να διαβάζεις τέτοιες εκθέσεις για να καταλαβαίνεις το λαθος της σκέψης τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή