Παρασκευή 17 Αυγούστου 2012

Kick box MS

Σαν κοριτσάκι κι εγώ, πήγαινα πάντα γυμναστήριο και έκανα και dance aerobic, και pilates (το αγαπημένο μου) και yoga.  Δεν έχω καταλήξει ποιά είδους άσκηση βοηθάει στην MS, αλλά εμπειρικά γνωρίζω πως μετά το πρώτο μεμονωμένο επεισόδιο (2003) μεσολάβησαν σχεδόν εφτά χρόνια για τη διάγνωση, και ήταν χρόνια που έκανα, ανάμεσα σε άλλα, και Tae Kwo Do (αν φανταζόμουν, τότε, ως πιθανό αντίπαλο στο Tae Kwo Do, τον κάθε νευρολόγο, θα ήμουν πολύ καλύτερη στις μπουνιές και τις κλωτσιές, αλλά δεν ήξερα, σαν κοριτσάκι που ήμουν).


Mε τη διάγνωση ήρθε και μία τεράστια κόπωση, που την περιέγραφα σαν το αίσθημα πως μόνιμα σέρνεις, δεμένο στα πόδια σου, έναν βράχο.  Αν έχεις κόπωση, πείθεσαι πολύ πιο δύσκολα να σηκωθείς από τον καναπέ και να πας γυμναστήριο, και η άσκηση είναι κάτι που έχω εγκαταλείψει τα τελευταία δύο χρόνια.  Άρα, ενώ η άσκηση μπορεί να βοηθάει τους ασθενείς με MS, οι τελευταίοι έχουν πολλά εμπόδια να προσπεράσουν μέχρι να πειστούν ή καταφέρουν να ασκηθούν.


Για κάποιο λόγο τον τελευταίο καιρό έπεσα πάνω σε δύο έρευνες για την ευεργετική επίδραση του Kick Boxing στη σκλήρυνση.  Η συγκεκριμένη άσκηση, εκτελούμενη δύο φορές την εβδομάδα για οκτώ εβδομάδες, βοήθησε την ισορροπία (που μπορεί να είναι και σύμπτωμα CCSVI ή Nutcracker) των ασθενών με MS.  Επιθεώρηση του 1997 (Whipple) είχε περιγράψει τα πέντε V's που βελτιώνουν την ισορροπία σε ενήλικες ως εξής:




fast interactive movements of head and body (velocity), vertical movements of body against gravity leading to an increase in hip and thigh muscle strength (verticality), moderate to high intensity exercises that include full weight bearing (vigor), alters availability of visual information (vision), and challenges the vestibular system (vestibular). Upon initial observation kickboxing appears to incorporate all of the five “V’s” in a single activity.



Φαίνεται πως το kick boxing ενδυναμώνει τις πέντε αυτές περιοχές για την άσκηση της ισορροπίας: γοργές διαδραστικές κινήσεις κεφαλιού και σώματος, κάθετες κινήσεις τους σώματος έναντι στη βαρύτητα, ασκήσεις έντασης με τη χρήση του βάρους του σώματος, εναλλαγές στις οπτικές πληροφορίες και πρόκληση του αιθουσαίου συστήματος (στο αυτί).  Βάσει αυτών, προέκυψε η σημερινή πιλοτική αξιολόγηση της δυνατότητας και αποτελεσματικότητας ενός προγράμματος kick boxing σε ασθενείς με MS.



Feasibility and effects of a group kickboxing program for individuals with multiple sclerosis: A pilot report


To πρόγραμμα ήταν διαθέσιμο και σε ασθενείς με αναπηρίες (6-6.5 EDSS), καθώς αυτοί εκτελούσαν τις κινήσεις στηριζόμενοι από σχοινί.


Έχετε έναν παραπάνω λόγο να θέλετε νε δίνετε κλωτσιές - όσοι θέλετε!



A group kickboxing program for balance, mobility, and quality of life in individuals with multiple sclerosis: a pilot study.


Να συμπληρώσω πως παραμένω σκεπτική ως προς το αν αυτή η άσκηση δε γίνεται τραυματική, για τον εγκέφαλο ή τη σπονδυλική στήλη, δεδομένου ότι οι ασθενείς με CCSVI πλήττονται από παλινδρομήσεις αίματος και ΕΝΥ, ιδιαίτερα σε καθεστώς αυξημένης πίεσης στον θώρακα ή την κοιλιά.

5 σχόλια:

  1. Egw pantws ton sako tou kick-box den ton kanw...

    :lol:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε χτυπάμε τους CCSVIάδες! Κανόνας!

    Να μοιραστώ όμως και μία τραγελαφική εμπειρία: με όλη την καλή θέληση, ποστάρω πριν μία εβδομάδα στο fb, στη σελίδα του ελληνικού συλλόγου για την MS, μία συνέντευξη του Zamboni. Χωρίς σχόλια, μόνο τη συνέντευξη. Τίποτα κακό δεν έλεγε ούτε η συνέντευξη, ούτε εγώ.

    Ε, την επόμενη μέρα είχε διαγραφεί και το ποστ και εγώ από τη σελίδα. Αυτοί εκεί μέσα είναι ικανοί να μη διορθώσουν ποτέ το CCSVI, μόνο και μόνο για να μη παραδεχτούν τα λάθη των αγαπημένων τους νευρολόγων - και ίσως και τα δικά τους λάθη. Δεν έχουν κάνει ούτε έναν υπαινιγμό στο CCSVI, έστω ως εναλλακτική θεραπεία, έστω ως επιστημονικό νέο. Τίποτα. Σα να μην ανακαλύφθηκε τίποτα, έτσι πράττει ο υπέροχος ελληνικός σύλλογος.

    Πίσω από όλη αυτή τη φασαρία και τις διαγραφές, ίσως να κρύβεται απλά ο ανθρώπινος εγωισμός: δε μπορεί να έκανα εγώ λάθος που πήρα τις ιντερφερόνες, όχι, δε μπορεί, χίλιες φορές να κάνεις λάθος εσύ, να σε διαγράφω, και το CCSVI να μην υπάρχει. Εγώ είμαι πιο έξυπνος, όχι εσύ.

    Είναι δύσκολο να καθίσεις μπροστά στον καθρέφτη και να δεις την πραγματικότητα όπως είναι. Και οι εικόνες της φλεβογραφίας, είναι επίσης η σκληρή πραγματικότητα. Αυτό είναι η άρνηση, και όχι η απροθυμία να συνεργαστείς με αναποτελεσματικούς νευρολόγους ή να συμμορφωθείς σε αναποτελεσματικές αγωγές. Η αποστροφή της πραγματικότητας είναι η άρνηση, και το CCSVI είναι πραγματικότητα.

    Οπότε; Ας πάρουμε ένα γερό μέικ απ, να σβήσουμε τις εστίες, και έτσι να προσποιηθούμε πως δεν τρέχει τίποτα. Η ασφάλεια της ψευδαίσθησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην σε πειράζει που σε διέγραψαν απο μια ομάδα στο facebook, εμένα με έχουν διαγράψει ήδη απο καμιά 10αριά (οι περισσότερες έχουν σχέση με το χωριό μου)...

    Τα σχόλια μου δε εξαφανίζονται σαν σαπουνόφουσκες!

    Το moto μου είναι: "Πάταξον μεν,άκουσον δε". Κατάληξα λοιπόν οτι δεν σε διαγράφουν γιατί τους ενοχλούν-προσβάλλουν αυτά που λες αλλά γιατί αυτά που λες είναι αλήθεια. Το πρόβλημα είναι οτι το γνωρίζουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαχαχαχα! Κι εγώ κάνω συλλογή από διαγραφές και είμαι υπερήφανος για κάθε μια από αυτές. Τις θεωρώ τιμητικές διακρίσεις, ακόμα και αν είναι παντελώς αδικαιολόγητες.

    Μην αγχώνεσαι, δες το κι εσύ σαν μετάλλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπαρχει και το παταξον μεν, παταξον δε
    ειναι κι αυτο μια απο τις εφαργογες του γκαιμπελς

    ΑπάντησηΔιαγραφή