Ο πατέρας μου έχει δύο κολλητούς. Ο ένας είναι οδοντίατρος.
Το 2010, διεγνωσμένη ούσα με πιθανή σκλήρυνση αλλά αποφασισμένη να κάνω μόνο αγγειοπλαστική όσο το δυνατόν συντομότερο, ζήτησα τη βοήθεια του οδοντίατρου. Όχι επειδή είναι γιατρός, αλλά επειδή ο αδερφός του, που είναι επίσης ιατρός, δουλεύει στο Μιλάνο και θα μπορούσε ίσως να μου εξασφαλίσει ραντεβού με έναν καλό γιατρό στην Ιταλία.
Μου πήρε λίγο καιρό να καταλάβω πως, ενώ εγώ έστελνα και στους δύο αδερφούς έρευνες και πληροφορίες σχετικά με το CCSVI, αυτοί είχαν ψιλοαποφασίσει να μη βοηθήσουν την υπόθεση για Ιταλία - από ενδιαφέρον, ασφαλώς. Ήξεραν ότι η σκλήρυνση είναι αυτοάνοση, είχαν ακούσει ότι ο Zamboni είναι απατεώνας, και δεν ήθελαν η κόρη του κολλητού τους να καταλήξει στα χέρια αμφίβολων γιατρών.
Θέλοντας να με καθησυχάσουν και από κοντά, μου κλείνουν ραντεβού, Χριστούγεννα του 2010, σε ένα καφέ. Εγώ, ο πατέρας μου, ο οδοντίατρος και ο αδερφός του, άρτι αφιχθείς από Ιταλία. Περιττό να πω πως είχα τα μαύρα μου τα χάλια από CCSVI τότε. Καθημερινούς πονοκεφάλους, νεύρα, ημικρανίες, ζάλη και κόπωση.
Παραθέτω την ιστορία όπως ακριβώς έγινε, περισσότερο για να αναλογιστούμε όλοι στο πόσο μεγάλη είναι η δύναμη της προκατάληψης στην επιστήμη, καθώς και πόσο παράλογη η πίστη στην αυθεντία.
Οι δύο γιατροί λοιπόν, ο οδοντίατρος και ο αδερφός του, έκαναν τα πάντα για να με καθησυχάσουν. Μου είπαν πως η σκλήρυνση είναι αυτοάνοση, αλλά δεν καταλήγουν όλοι ανάπηροι. Πως τα φάρμακα βοηθάνε, και έτσι αποδεικνύεται πως η σκλήρυνση είναι αυτοάνοση. Πως, στην τελική, εγώ δεν έχω προβλήματα, και μπορεί να φταίει κάτι άλλο για τη ζάλη μου, κάτι άλλο για τους πονοκεφάλους, μπορεί να φταίει ο μπέμπης για την κόπωση, η μυωπία μου για τις ημικρανίες και το άγχος μου για τα νεύρα. Τους είπα "έστειλα στον Schelling τις φλεβογραφίες από Ελλάδα και είδε, εξ αποστάσεως, πως οι βαλβίδες στη δεξιά σφαγίτιδα δε λειτουργούν". Μου είπαν "ποιός είναι ο Schelling? Δεν τον ξέρεις, πώς του έχεις εμπιστοσύνη;". Τους είπα πως νιώθω αλήθεια ότι το αίμα δεν κατεβαίνει από το κεφάλι μου, τόσο βαρύ κεφάλι έχω. Μου είπαν πως αυτό δε γίνεται, το αίμα κατεβαίνει. Στο κάτω κάτω, μου είπαν, μία εστία έχεις, δεν έχεις σκλήρυνση. Και πρόσθεσαν πως οι σφαγίτιδες μπορεί να έχουν μεμβράνες, αλλά αυτό να είναι φυσιολογικό.
Ο πατέρας μου ήταν αμίλητος, και μάλλον επεξεργαζόταν τη δική του ψυχολογία και αυτός. Από το να δεχθεί πως η κόρη του έχει σκλήρυνση, μάλλον προτιμούσε και αυτός να πιστεύει πως δεν έχω τίποτα, και δε χρειάζεται να πάω πουθενά. Τον κατανοώ. Αλλά πέρυσι εμένα δε με κατανόησε κανείς.
Γυρίσαμε σπίτι από τον καφέ με το συμπέρασμα πως δε μπορεί οι δύο φίλοι μας γιατροί να μην ξέρουν τι λένε, πως αφού το λέει ο Γ. και ο Π. εσύ δεν έχεις τίποτα και αυτό το πράγμα με τις βαλβίδες δεν υπάρχει. Επιπλέον, είχαμε πάει σε τρεις (άχρηστους) νευρολόγους που επίσης είχαν πει ό,τι είπαν ο Γ. και ο Π., άρα ο λόγος μου δεν είχε καμία ισχύ. Καμία. Ο Γ. και ο Π., που ασκούν και μεγάλη συναισθηματική επιρροή στον πατέρα μου, του είπαν "για το καλό της, ας μη πάει πουθενά".
Χωρίς υπομονή και χωρίς καμία διάθεση να το συζητήσω περισσότερο (θεωρήστε το σύμπτωμα ΧΕΝΦΑ και αυτό), λέω στους φίλους γιατρούς: "αν δε με βοηθήσετε να πάω Ιταλία, με εξαναγκάζετε στην επιλογή της Αμερικής".
Έγινε λίγο ο κακός χαμός στο σπίτι ("μα τι πείσμα", "είναι επικίνδυνο", "κάνεις του κεφαλιού σου", "δηλαδή οι άλλοι ασθενείς που δεν πάνε να το κάνουν είναι χαζοί;", "δηλαδή εσείς ξέρετε καλύτερα από τους νευρολόγους;" κλπ.), έγινε και το κεφάλι μου καζάνι ξανά (για τελευταία φορά), αλλά ετοιμάστηκα για τον Dr. Sclafani. Θέλω να το μοιραστώ αυτό, γιατί ξέρω πως εδώ θα βρω αναγνώστες που θα το καταλάβουν: ήμουν μόνη μου, δεν είχα γιατρό ή συγγενείς στο πλάι μου, πέρα από τον άντρα μου, είχα ένα υπερατλαντικό ταξίδι μπροστά μου το οποίο, όντως, δεν είχε κάνει άλλος ασθενής ξανά από Ελλάδα για να μιλήσω μαζί του, και είχα και ένα παιδί που έπρεπε πάση θυσία να έχει τη μάνα του καλά.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, το διαβατήριο του άντρα μου, ο οποίος θα με συνόδευε Νέα Υόρκη, κλάπηκε τελευταία στιγμή στο μετρό, στο δρόμο για το αεροδρόμιο, και μπήκα στο αεροπλάνο μόνη μου, και έφτασα μόνη μου. Αυτή η περιπέτεια, καθώς φαίνεται, έπρεπε να ολοκληρωθεί όπως ακριβώς ξεκίνησε: στη μοναξιά του να μη σε καταλαβαίνει κανείς.
Ανήκω στη μικρή ομάδα πληθυσμού που πάσχει από υποπλασία στη σφαγίτιδα, η οποία θεωρείται αθεράπευτη ανωμαλία σήμερα. Ατυχία. Ταυτόχρονα ανήκω στο 30% των ασθενών που είδαν δραματικές βελτιώσεις από τη δεύτερη ημέρα της επέμβασης. Τύχη.
Ο Sclafani είχε την ευγενή καλοσύνη να στείλει αμέσως μήνυμα μέσω email στον άνδρα μου το βράδυ της επέμβασης, για να τον ενημερώσει πως είμαι καλά, και έτσι να το μάθουν και οι γονείς μου.
Μία εβδομάδα μετά γύρισα Ελλάδα. Ο οδοντίατρος ρώτησε, έμαθε, και είπε πως χαίρεται που είμαι καλά. Τίποτα άλλο. Συμπλήρωσε πως, άλλωστε, αυτός πίστευε πως δεν έχω κάτι πραγματικά σοβαρό.
Ο καιρός πέρασε, και απόψε κλείνω έντεκα μήνες μετά την επέμβαση. Η μεταστροφή συνέβη και στον πατέρα μου νομίζω. Με βλέπει χαρούμενη. Θυμάται πως όλο αυτό ξεκίνησε μετά την αγγειοπλαστική. Φαντάζομαι στο μυαλό του, πολλές φορές, θα αναρωτιέται τι στην ευχή έχουν υπόψη τους οι γιατροί όταν συμβουλεύουν, για το καλό μας, πως η σκλήρυνση είναι αυτοάνοση.
"Πες μου, τί θα κέρδιζα αν σας είχα ακούσει πέρυσι;" τον ρωτάω, και για πρώτη φορά τον βλέπω να θυμώνει με τους νευρολόγους (γιατί ο πατέρας μου με συνόδευσε στις τρεις και μοναδικές μου επισκέψεις στους νευρολόγους). "Είναι δυνατόν να μας πήραν λεφτά για μας πουν λάθη και ψέματα;" αναρωτιέται, με τη λογική του απλού ανθρώπου. Ω ναι, μπαμπά, είναι.
Σας είπα όμως στην αρχή πως ο πατέρας μου έχει δύο κολλητούς. Ο ένας είναι ο οδοντίατρος. Ο άλλος είναι μηχανικός. Ο μηχανικός έχει μία κόρη 28 ετών που πρόσφατα έγινε μητέρα. Δυστυχώς, έπαθε ένα επεισόδιο οπτικής νευρίτιδας και μουδιάσματος. Νοσηλεύτηκε, έκανε ένα σωρό εξετάσεις, πήρε κορτιζόνη, για να φύγει από το νοσοκομείο με την κομψή διάγνωση της "εγκεφαλίτιδας". "Ένας ιός ήταν, τίποτα περισσότερο μας είπαν οι γιατροί" είπε ο πατέρας της στον πατέρα μου. Να είναι άραγε έτσι στ' αλήθεια; Η κοπέλα έχει κόπωση, και μία ανεπαίσθητη διπλωπία στα άκρα του οπτικού πεδίου, αλλά για δικούς της λόγους αρκέστηκε σε αυτό που της είπαν οι γιατροί. "Δε θα τους πεις εσύ κάτι;" ρώτησα τον πατέρα μου, ελπίζοντας πως θα τους μιλήσει για το CCSVI. "Τους είπα", λέει ο μπαμπάς, "αλλά οι νευρολόγοι τους καθησύχασαν πως δεν είναι τίποτα".
Στην οικογένειά μου επικρατεί γενικά μία ησυχία. Θέλουν όλοι να ξεχάσουμε ό,τι έγινε δύο χρόνια και να πάμε παρακάτω. Στη μητέρα μου δεν αρέσει που μιλάω άσχημα για τους νευρολόγους σε αυτή εδώ τη σελίδα και εξακολουθεί να πιστεύει και αυτή, όπως ο οδοντίατρος, πως εγώ ίσως δεν είχα ποτέ κάτι σοβαρό.
Όμως ξέρω πως δε διαφέρω καθόλου από την κάθε Μαρία, 34 ετών, που διαγνώστηκε με πιθανή σκλήρυνση για να καταλήξει χρόνια αργότερα με μία πιθανή ζωή, μία άλλη ζωή, όχι δική της. Με πόνο, συμπτώματα, μοναξιά, και αναπηρίες.
...
Είχα έναν όμορφο χρόνο, και τον οφείλω στον Zamboni και στον Sclafani. Και σε όσους δουλεύουν για λογαριασμό μας από αύριο στο Ορλάντο. Μας εύχομαι ολόψυχα, γιατρούς και ασθενείς, καλή επιτυχία.
Με καλή διάθεση πήγα σήμερα σε επώνυμο κατάστημα καλλυντικών για ψώνια. Πήρα πέντε πράγματα, και τα πήγα στο ταμείο. Πίσω μου μπήκε ένας κύριος με ατημέλητη εμφάνιση, και πολύ αργή ομιλία. Ζήτησε βοήθεια για να πάρει ένα δώρο στη γυναίκα του. Η πωλήτρια με προσπέρασε για να εξυπηρετήσει αυτόν πρώτα. Όταν αυτός πλήρωσε και έφυγε, η πωλήτρια μου λέει: "συγνώμη, αλλά έπρεπε να τον εξυπηρετήσω πρώτο, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, έχεις καθόλου υπόψη σου;".
Αν έχω, λέει...
"Όμως έχει την ήπια μορφή, του είπαν οι γιατροί, και δε θα μείνει ανάπηρος" βιάστηκε να συμπληρώσει. Τί ήπια μορφή είναι αυτή που κλέβει από έναν άνθρωπο τη σπιρτάδα στον λόγο και τη σκέψη και τη διάθεση να ασχοληθεί με την εμφάνιση και αισθητική του, μόνο οι νευρολόγοι ξέρουν. Λες και το πρόβλημα στη σκλήρυνση είναι μόνο το καροτσάκι.
Έτσι έδωσα και εγώ τις βλακώδεις απαντήσεις που δίνει όλος ο κόσμος: "τι κρίμα, ναι, ξέρω, κυρίως αφορά νέους, αυτός μου φάνηκε μεγάλος, τι κρίμα".
"Κρίμα όντως", είπε η πωλήτρια. "Μακριά από εμάς".
Ο 49χρονος κύριος γύρισε αργά στο μαγαζί του. Μου θύμισε ξανά τη ματαιότητα και την ασυνεννοησία που έζησα πέρυσι. Γύρισα κι εγώ σπίτι μου, και κάθισα και έγραψα, εκ βαθέων, όσα για πάντα θα θυμάμαι.
now you talk..
ΑπάντησηΔιαγραφή"...ήμουν μόνη μου, δεν είχα γιατρό ή συγγενείς στο πλάι μου, πέρα από τον άντρα μου..." ακριβώς αυτό Μαρία ένιωσα κι εγώ (όχι όμως υπερατλαντικό ταξίδι, αλλά από επαρχία στην Αθήνα), έτσι κι εγώ πήγα μόνη μου για την επέμβαση και κόντρα σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις του αδερφού μου που είναι γιατρός και όλων των υπολοίπων συναδέλφων του γιατρών από το νοσοκομείο...και είναι και υποπλαστική η σφαγίτιδα...αλλά είμαι τυχερή γιατί έχω την ήπια μορφή της σκλήρυνσης (αυτός ήταν σαρκασμός, ελπίζω να φάνηκε)!
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα που οι ιστορίες μας δε διαφέρουν τελικά. Όταν υπάρχουν γιατροί στο οικογενειακό/φιλικό περιβάλλον, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο κρίσιμα. Νομίζω el το αλάνθαστο ένστικτο της επιβίωσης μας έσπρωξε στον μοναδικό σωστό δρόμο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΉπια μορφή. Χμ. Οι νευρολόγοι, κυριολεκτικά, χρυσώνουν το χάπι.
Μόνο μεταξύ μας μπορούμε να βοηθηθούμε σε ορισμένα θέματα . Λίγοι οι γιατροί που έχουν κατανοήσει τι σημαίνει χενφα . Οι περισσότεροι έξω από το χορό πολλά τραγούδια λένε .
ΑπάντησηΔιαγραφήΜακάρι να ζω την ημέρα που δεν θα υπάρχει καμία αμφιβολία για τη φλεβική προέλευση της σκπ , ας είμαστε οι τελευταίοι με μόνιμα προβλήματα αλλά οι πρώτοι που θα τρίψουν στη μούρη των υποτιθέμενων ειδικών την αλήθεια .
Αφού είμαστε όλοι τυχεροί, δεν παίζουμε όλοι μαζί κανα τυχερό παιχνίδι, να κερδίσουμε, να βρούμε επεμβατικούς ακτινολόγους, να τους χρηματοδοτήσουμε την εκπαίδευση, να τους αγοράσουμε ivus και να εξασφαλίσουμε δωρεάν επεμβάσεις;
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλή ιδέα ! αν και εγώ φημίζομαι για την γκαντεμιά μου , θα σας πω τα νούμερα που θα έβαζα να μην τα παίξετε .
ΑπάντησηΔιαγραφήΤί σύμπτωση! Σε όλους μας εδώ την ήπια μορφή δεν είπαν ότι έχουμε;
ΑπάντησηΔιαγραφήε ναι βέβαια την ήπια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό που με ενοχλεί απίστευτα είναι το γιατί με αντιμετωπίζουν λες και απαρνιέμαι την κλασική ιατρική για να με γιατρέψει ο μάγος της φυλής...ιατρικό πρόβλημα είναι, που το αντιμετωπίζει ιατρική ειδικότητα, με απόλυτα ιατρικό τρόπο!!! Αμάν πια!
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν τους γεμίζει το μάτι, όταν το διαβάζουν και το αυτί, όταν το ακούν, το όνομα της ειδικότητας επεμβατικοί ακτινολόγοι, θέλουν κάτι πιο βαρύγδουπο, το ίδιο είναι να ακούς νευρολόγος και το ίδιο είναι να ακούς ακτινολόγος; άσε που ο πρώτος έχει και φαρέτρες και εντυπωσιάζει
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτο προηγουμενο αρθρο ο ιδιος ο αρατα δε μας λεει οτι η αγγειοπλαστικη δεν αποτελει προταση θεραπειας της σκπ; μονη μου τα διαβαζω;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί, υπάρχει κανείς που έχει πρόταση ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ για την ΣΚΠ; Όποιος ισχυριστεί κάτι τέτοιο θα πρέπει αυτομάτως να θεραπεύσει και κάθε αναπηρία που έχει προκαλέσει η ΣΚΠ. Μόνο τότε μπορεί κάποιος να μιλήσει για θεραπεία. Μέχρι να γίνει αυτό είναι απόλυτα θεμιτό να προσπαθεί κάποιος να επιτύχει ανακούφιση από συμπτώματα, καλυτέρευση ήδη υπάρχουσας κατάστασης και (γιατί όχι) παύση της επιδείνωσης ή ακόμη καλύτερα να προλάβει τα χειρότερα....
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτο που περιγραφεις ειναι η θεραπεια που οι ιδιοι οι επεμβατικοι λενε οτι δε δινουν. Ο ιδιος ο Ζαμπονι καπου διαβασα οτι συνιστα και τα φαρμακα τα οποια η γυναικα του εξακολουθει να παιρνει. Το τελευταιο μακαρι να το διαψευσετε αλλα νομιζω οτι το ειχα διαβασει και αυτο σε καποιο αρθρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αγγειοπλαστική αποτελεί πρόταση αντιμετώπισης της ΧΕΝΦΑ, όχι της πολλαπλής σκλήρυνσης, με τον ίδιο τρόπο που τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα αποτελούν τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας και όχι της αφυδάτωσης που μπορεί να προκαλέσει η διάρροια ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια να συμπληρωσω θεραπεια δεν ειναι το πρωτο κομματι των οσων λες αλλα αποκατασταση των βλαβων. Θεραπεια ειναι το δευτερο κομματι απο οσα λες και οι επεμβατικοι δεν ισχυριζονται οτι δινουν (οχι μονο ο αρατα αλλα και ο σκλαφανι που μιλησα δε μου εδωσε σε καμια περιπτωση να καταλαβω οτι πιστευει καν οτι ειναι η θεραπεια της σκπ η αποκατασταση της χενφα και ηταν πολυ προσεκτικος σ' αυτο στις 28/9/11).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ αγγειοπλαστικη ειναι προταση θεραπειας των προβληματων που προερχονται απο τη χενφα. Μονο που τα προβληματα των ασθενων με σκπ προερχονται απο τη σκπ. Ασχετως αν πολλες φορες προστιθεται και το συμπτωμα της χενφα απο πανω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν ηταν ετσι nowhere τοτε με ασφαλεια θα μπορουσαν να μιλησουν για θεραπεια της σκπ. Γιατι το σταματημα της διαρροιας σημαινει και σταματημα της αφυδατωσης απο τη διαρροια. Το γεγονος οτι σημερα διαχωριζουν τη θεση τους ξεκαθαρα κανει εμας τους πασχοντες απο σκπ ειτε να απογοητευομαστε (οπως εγω) ειτε καποιοι να διαχωριζουν τη θεση τους απο την παθηση και να μετονομαζουν την παθηση τους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕννοείς ότι η ΠΣ δεν προέρχεται από την ΧΕΝΦΑ; ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις γι' αυτό
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν η αφυδάτωση προκαλέσει μη αντιστρεπτές βλάπτες το σταμάτημα της διάρροιας δεν μπορεί να τις αναστρέψει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘεραπεια δε σημαινει αποκατασταση. Ο αρατα λεει οτι η διορθωση της χενφα δεν ειναι η θεραπεια της σκπ. Πραγμα που σημαινει οτι η σκπ θα εξακολουθει να υπαρχει και μετα την αγγειοπλαστικη. Δηλαδη δεν τελειωνει εδω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν μου επιτρέπεις Neuromancer, είμαι πιο πολωμένη στις θέσεις μου πως η ΧΕΝΦΑ προκαλεί σκλήρυνση, και η σκλήρυνση δεν είναι τίποτα άλλο από επιπλοκή αθεράπευτης ΧΕΝΦΑ. Τα επιχειρήματά μου είναι τα εξής:
ΑπάντησηΔιαγραφήα. Οι Zamboni και Sclafani, για διπλωματκούς αλλά κυρίως επιστημονικούς λόγους, είναι υποχρέωμενοι να διαχωρίζουν την θέση τους αυτή τη στιγμή. Αφενός γιατί δεν έχει ακόμη αποδειχθεί πως όντως η ΧΕΝΦΑ είναι η αιτία της MS, αφετέρου γιατί δεν είναι δική τους δουλειά τι θα κάνει ο ασθενής με τα ανοσοτροποποιητικά του. Δεν είναι ανοσολόγοι, οπότε ορθά δε λένε στον ασθενή να τα κόψει. Δεν είναι ούτε νευρολόγοι, οπότε ορθά δε μιλάνε για θεραπεία σκλήρυνσης. Όμως χάρη σε αυτούς και στη θεωρία τους, τίθεται το σωστό ερώτημα εξ αρχής, που είχε μείνει αναπάντητο από τη νευρολογία: τί είναι σκλήρυνση; Αφού οι νευρολόγοι δεν έχουν αποδεδειγμένη πρόταση προέλευσης της νόσου, ούτε θεραπεία, γιατί να μη διερωτηθούμε εξ αρχής;
β. CCSVI δεν είναι μόνο ο Zamboni, oύτε το σύνδρομο είναι μία ουρανοκατέβατη ανακάλυψη του 2008. Υπάρχει ο Schelling, ο οποίος, σε αντίθεση με τον Zamboni και τον Sclafani που έχουν να κερδίσουν από αυτή την ιστορία, δεν έχει κανένα conflict of interest, ούτε καμία ανάγκη διπλωματίας. Σύμφωνα με τις πολυετείς παρατηρήσεις του Schelling απ ευθείας πάνω σε εστίες και όχι σε ποντίκια, η σκλήρυνση προκαλείται από ανεπάρκεια μεγάλων φλεβών του λαιμού και του στήθους. Αυτός, σε αντίθεση με τους Επεμβατικούς που παραμένουν διακριτικοί επί τούτου, έχει δηλώσει και σε εμάς ξεκάθαρα στο blog πως η αγγειοπλαστική σταματάει την επιδείνωση και αποτελεί θεραπευτική αντιμετώπιση της σκλήρυνσης.
γ. Δεν υπάρχει μηχανισμός που να εξηγεί την προέλευση των Dawson's fingers άλλος από τη ΧΕΝΦΑ. Δε μπορώ να διανοηθώ, λοιπόν, πώς η ΧΕΝΦΑ είναι κάτι άλλο από τη σκλήρυνση.
Ισχύει πως άλλο τα αμιγώς φλεβικά προβλήματα και άλλο τα νευρολογικά. Η αγγειοπλαστική δεν αντιστρέφει βλάβες. Όμως η πλαστικότητα του εγκεφάλου σου ίσως το καταφέρει με τον χρόνο, και σε συνθήκες καλής ροής. Με ΧΕΝΦΑ όμως, και αυτή η πλαστικότητα είναι περιορισμένη.
Eν τέλει, μέχρι στιγμής, δε μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να προκληθεί νέα βλάβη χωρίς ΧΕΝΦΑ - χωρίς πίεση, υποξία και οξείδωση. Οι νευρολόγοι μας έμαθαν να φανταζόμαστε μεταφυσικές αόρατες επιθέσεις από παντού, όμως δεν είναι έτσι. Επίσης δεν καταλαβαίνουν πως φλεβική θεωρία δεν είναι μόνο ο Zamboni, αλλά και όλοι οι προγενέστεροί του, μέχρι τον Putnam. Kάνουν λάθος λοιπόν όλοι όσοι έχουν μία κοινή, μηχανική, κομψή εξήγηση, και όχι οι νευρολόγοι, που ακόμη δεν έχουν εξήγηση; Λίγο αργότερα θα ανεβάσω την τελευταία τους, ενοποιημένη προταση αυτοανοσίας. Θα διαβάσεις, και ίσως γελάσεις και εσύ μαζί μου.
Όπως και να έχει, στενοχωριέμαι που σου/μας άφησαν αυτό το κατάλοιπο: να αναρωτιόμαστε αν τα πράγματα είναι όντως τόσο απλά, ή υπάρχει ανεξήγητη επίθεση. Σε διακόσια χρόνια από σήμερα, οι ασθενείς του μέλλοντος δε θα έχουν τέτοια κατάλοιπα.
Αν υπάρχει αυτοανοσία στη σκλήρυνση, υπάρχει και ο Ποπάυ.
Τι δεν υπάρχει ο Ποπάυ; Στο τέλος θα πεις ότι δεν υπάρχει ούτε ο Αι Βασίλης
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι για τον Ποπάυ. Ήταν πάντα σκέτος σίδηρος (σπανάκι).
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ο Άη Βασίλης ένας βαρύς συμπεριφορο-τροποποιητικός, που μείωνε τις παρεκ-τροπές των παιδιών μοιράζοντας δώρα.
:wink:
λοιπόν παιδιά έτσι είναι τα πράγματα , τη σκλήυνση τη στέλνει ο Θεός ως καρμικό κατάλοιπο για τις αμαρτίες που κάναμε σε προηγούμενες ζωές ή σε αυτή τη ζωή. Δεν υπάρχουν αιτίες , έτσι είναι αυτά! Κάπως έπρεπε να τιμωρηθούμε και να εξαγνίσουμε το κάρμα μας . Όμως μήν ανησυχείτε την επόμενη ζωή θα την περάσουμε καλύτερα , τώρα ας μην αγχωνόμαστε , ας κάνουμε καλές πράξεις και ίσως ο Θεός μας λυπηθεί και τη γλιτώσουμε με λιγότερες αναπηρίες . Και βέβαια μη μιλάτε πολύ για τη σκπ , κανείς δεν θέλει να κάνει παρέα με άτομα που έχουν τόσο κακό κάρμα , βουτηγμένο στην αμαρτία . σσστ λοιπόν και να ακούτε το νευρολόγο , που ξέρει αυτος ... :mrgreen: :mrgreen:
ΑπάντησηΔιαγραφήΣκέφτηκα για τις απόκριες να δανειστώ την ιατρική ρόμπα του αδερφού μου και να πάρω από ένα παιχνιδάδικο και μια φαρέτρα με βέλη από στολή ινδιάνου, αλλά είναι τόσο internal joke όλο αυτό το θέμα με το "οπλοστάσιο", που δε νομίζω κανείς να καταλάβαινε ότι ντύθηκα νευρολόγος, ακόμη κι αν το εξηγούσα!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣε ευθυμο κλιμα να σας πω κι εγω οτι αυτη η θεωρια περι σχεσης αιτιου-αιτιατου για χενφα και σκπ μου θυμιζει την γκομενα που νομιζει οτι ολοι τη γουσταρουν. Οι γυναικες (νευρολογοι) τη μισουν γιατι τη ζηλευουν και οι αντρες που την αρνουνται (πολλοι και κυριοι υποστηρικτες της υπαρξης χενφα) το κανουν επιτηδες για ξεκαρφωμα. Εμενα η φυσικη μου διδαξε οτι τα πραγματα στον κοσμο ειναι πολυ περισσοτερο πολυπλοκα απο οσο αρχικα φαινονται και οτι υπαρχουν αποδεδειγμενα φαινομενα που δεν αποδεικνειονται και που δεν εχουν αιτια (οχι δεν εχει βρεθει ακομα η αιτια αλλα εχει αποδειχθει οτι δεν υπαρχει αιτια και οτι προκειται για τον παραγοντα τυχη. Αυτο κατερριψε το ντετερμινιστικο μοντελο που ελεγε οτι μια μερα θα υπολογιζονται τα παντα). Ετσι οι "λογικες" εξηγησεις δε μου λενε τιποτα. Παρολαυτα μου λενε τα αποτελεσματα καποια πραγματα. Αυτοι οι ανθρωποι βλεπουν και πολλες επιδεινωσεις μετα απο αγγειοπλαστικη (οχι εξ αιτιας της) και αυτο τους κανει να μιλανε ξεκαθαρα. Κι αν πιστεψω πως οι νευρολογοι ειναι γενικα κακοι ανθρωποι και θελουν το κακο μας ερχονται και αυτοι καπακι να πουνε περιπου τα ιδια. Θελετε να φοβουνται και να κινουνται διπλωματικα; το ιδιο θελω κι εγω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ θέλω, στην επόμενη ζωή μου, ο θεός να με στείλει ως καρμικό κάτι σε κανα νευρολόγο
ΑπάντησηΔιαγραφήnowhere είσαι ήδη ένα κακό σπυρί γι' αυτούς , οι ερωτήσεις σου , ο τρόπος που σκέφτεσαι και το γεγονός οτι διαβάζεις για την αρρώστια σου τους ενοχλεί . Το κάρμα σε έστειλε να βάλεις ένα λιθαράκι στην αποκατάσταση της αδικίας .
ΑπάντησηΔιαγραφήNeuroMancer εγώ πιστεύω πως για κάθε αρρώστια υπάρχει μια αιτία . Δεν είναι σύμπαν , δεν είναι εξω από τον κόσμο μας αλλά πάνω μας , μέσα μας . Δεν πιστεύω σε τιμωρίες και επιθυμίες του Θεού . Υπάρχει λόγος που συμβαίνουν οι αρρώστιες . Ο λόγος ύπαρξης των γιατρών είναι να βρουν το γιατί , όχι να βολεύονται σε θεωρίες ανυπόστατες .
Δεν νομίζω ότι.. ο θεός παίζει ζάρια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ ανθρώπινη αντίληψη πάντα μπέρδευε το δεν βλέπω με το δεν υπάρχει, γι΄αυτό και η απόδειξη που λες ότι δεν υπάρχει αιτία μπορεί και να μη είναι τίποτα άλλο πέρα από απόδειξη ότι βλέπουμε τον παράγοντα τύχη όταν δεν μπορούμε να δούμε την αιτία, την αιτιακή αλληλουχία των γεγονότων
Κι εγω δε θελω να πεθανω και η τελευταια μου κουβεντα να ειναι "φτου σου παλιονευρολογε" αν με καταλαβαινεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήMόνο όταν κάποιος μου εξηγήσει και με πείσει:
ΑπάντησηΔιαγραφήα. γιατί γίνονται εστίες περικοιλιακά στη σκλήρυνση, και όχι όπου να 'ναι
β. γιατί δεν έχω τίποτα να με ενοχλεί ΜΕΤΑ την επέμβαση, όταν πριν είχα μικρά ή μεγάλα συμπτώματα κάθε δύο μήνες (καταγεγραμμένα αυτά)
γ. γιατί ο Schelling έγραψε αυτά που έγραψε βλέποντας εστίες,
μόνο τότε ίσως μπω στον κόπο να θεωρήσω τη ΧΕΝΦΑ κάτι άλλο από την MS.
Να ξεχωρίσουμε πως το γεγονός ότι το CCSVI είναι η αιτία της MS δεν προεξοφλεί και την πρόταση πως κάθε αγγειοπλαστική θα καταλήγει και στο ίδιο αποτέλεσμα. Λογικό είναι να μην ξέρουμε ακόμη γιατί, ευχάριστο είναι που το ψάχνουμε. Όμως πώς θα δικαιολογήσουμε εκείνο το ποσοστό των ασθενών που έχουν όντως παύση της επιδείνωσης μετά την επέμβαση, αν όχι με την πρόταση πως το CCSVI είναι η αιτία της MS?
@nowhere το τελευταιο σχολιο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάλι ελπίζω πως όταν έρθει η ώρα να αποδημήσω ο τελευταίος που θα σκεφτώ να είναι ο ηλίθιος ο νευρολόγος . Μέχρι να έρθει όμως εκείνη η αποφράδα μέρα θα αγωνίζομαι να καταλάβει ο περισσότερος κόσμος ότι όποιος "γιατρός" μιλάει για αυτοανοσίες στη σκπ λέει βλακείες . Απο κει και πέρα θέλω η έρευνα της χενφα να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται ώστε να απαντώνται και οι τελευταίες απορίες και να διορθώνονται ακόμα και και οι πολύ δύσκολες περιπτώσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο . Είναι απαίσιο να ανακαλύπτεις οτι τα αγγεία σου είναι χάλια και αυτό φταίει για την κατάστασή σου αλλά ταυτόχονα να ανακαλύπτεις οτι δεν διορθώνονται κιολας γιατί δεν έχουν τον τρόπο να αντιμετωπίσουν την απλασία ή την υποπλασία σου ή την πολύ κακοφτιαγμένη που χρήζει αλλαγή φλέβα σου .
ΑπάντησηΔιαγραφήΔε μιλησα καθολου για θεους. Το οτι καποια πραγματα αποδεδειγμενα δεν αποδεικνειονται ειναι τα φωτα που μας εδωσε ο Γκεντελ (λογικολογος-μαθηματικος ισως ο μεγαλυτερος νεοτερος) γραφοντας ενα ολοκληρο βιβλιο μονο με την αποδειξη αυτου εξαιρετικα δυσνοητο και σαν βομβα στην επιστημονικη κοινοτητα και Φεϊνμαν (φυσικος ομοιως ισως ο μεγαλυτερος νεοτερος). Εντυπωση παντως μου κανει το γεγονος οτι μιλησατε για θεο ενω εξηγησα τις πηγες μου. Ειναι μια γνωση που την εχω παντα και για τα παντα. Τωρα στο θεμα μας:
ΑπάντησηΔιαγραφή@Neutralis δεν ξερω που οφειλονται οι βελτιωσεις. Εγω λεω στην αγγειοπλαστικη. Ομως αυτοι που ξερουν καλυτερα απο μενα λενε το απογοητευτικο "δεν αποτελει προταση θεραπειας". Να μην πουνε τιποτα αν δεν ξερουν ακομα. Αυτο λεω εγω. Κι αφου το λενε να μην το περναμε στο ντουκου σαν να μην εγινε τιποτα γιατι αυτο ειναι το ζητημα και κανενα αλλο περισσοτερο απο αυτο.
Μιλάω για Θεο γιατί εκεί αποδίδουμε συνήθως όλα τα ανεξήγητα . Όλες οι αρρώστιες έχουν κάποια εξήγηση , αλλο που δεν έχουν βρει ποια είναι .Δεν είναι φάκελος του x-files . Ανεξήγητα πράγματα μπορεί να συμβαίνουν στο σύμπαν . Στο σώμα μας τι ανεξήγητο να συμβαίνει ? κάτι χαλάει ή είναι ελαττωματικό και θέλει διόρθωση .
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρόσεξε όμως, γιατί δεν έχουμε τις ίδιες απαιτήσεις από τους νευρολόγους; Να μη λένε ούτε αυτοί "έχουμε θεραπευτικές επιλογές στη φαρέτρα μας". Ούτε οι νευρολόγοι ξέρουν, αλλά λένε, συνταγογραφούν, πειραματίζονται, συχνά με μοιραίες καταλήξεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό την άλλη, δε θα ήταν αφελές να βγει ο Ζαμπόνι και να πει "βρήκα την αιτία της σκλήρυνσης;". Δεν είναι ούτε ηθικό, ούτε επιστημονικό. Αυτό δε σημαίνει οτι το CCSVI δεν είναι η αιτία της σκλήρυνσης.
Δεν αποτελεί πρόταση θεραπείας γιατί δεν αντιστρέφει νευρολογικές βλάβες. Νομίζω είναι ξεκαθαρο πως τα κομμένα χέρια δεν ξαναφυτρώνουν. Όμως ας μη χάσουμε και τα υπόλοιπα άκρα μας, επειδή οι Επεμβατικοί λένε "δεν αποτελεί πρόταση θεραπείας".
O Goedel απέδειξε την ύπαρξη μη αποδείξιμων προτάσεων εντός ενός αναλυτικού συστήματος παραγωγής προτάσεων, δηλαδή ενός συστήματος που αντλεί το σύνολο του νοήματός του από τη μορφή των προτάσεων και από ένα αρχικό σύνολο αξιωμάτων. Η αρχή του δεν εφαρμόζεται στον πραγματικό κόσμο γιατί ο πραγματικός κόσμος δεν είναι αναλυτικός, αλλά εμπειρικός, δηλαδή το νόημά του υπερβαίνει τη μορφή των φαινομένων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ Φέινμαν από την άλλη, ως διάδοχος του Χάιζενμπεργκ, πάλι δεν βρίσκει εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο γιατί αναφέρεται σε κβαντική απροσδιοριστία και όχι σε μακροσκοπική.
Σε κάθε περίπτωση, μακροσκοπικά γεγονότα έχουν την προέλευση σε μακροσκοπικά αίτια, ασχέτως εάν μπορούν και τα δύο να αναχθούν σε θεμελιωδέστερα φαινόμενα.
Εμένα δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιά θα είναι η τελευταία μου κουβέντα, αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να λέω κουβέντες για πολλά χρόνια ακόμα και αν είναι λογικές ακόμα καλύτερα, αλλά πιό πολύ από το να λέω μόνο λογικές κουβέντες με ενδιαφέρει να μη χάσω και τις υπόλοιπες σωματικές δυνατότητες μου. Είναι πρακτικό το πρόβλημα δηλαδή και σε τέτοια πρακτικά προβλήματα υγείας η αρχή της απροσδιοριστίας είναι δύσκολο να δώσει λύση. Θέλω να πω ότι όταν βρίσκεται κάποιος στα χωράφια της ιατρικής και κάνει την πρόσθεση 1+1 δεν μπορεί παρά να του βγάλει 2, ότι η λύση μερική ή ολική σε ένα πρόβλημα υγείας (όπως αυτό της ΠΣ), δεν μπορεί να βρεθεί ψάχνοντας σε αυτά που δεν έχουν αποδειχθεί και ούτε υπάρχουν ενδείξεις γι' αυτά (αυτοανοσία) αλλά σε αυτά για τα οποία υπάρχουν ενδείξεις (κακή κυκλοφορία του αίματος στο ΚΝΣ)
ΑπάντησηΔιαγραφή@αλικη
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαστε ενα πολυπλοκο κομματι του συμπαντος και πολυ δυσκολο να μελετηθει. Αν μιλαγες για ενα πεζο 206 να το καταλαβαινα (αν και εκει πολλες φορες οι μηχανικοι τρωνε χρονια μεχρι να βρουνε τις βλαβες)
@Neutralis ειναι προφανες για μενα οτι θεραπεια σημαινει να σταματησει η επιδεινωση.
Επισης ειναι προφανες οτι δεν εχουν κανενα θεραπευτικο μεσο οι νευρολογοι και οτι ζουν τη ματαιωση της δουλειας τους καθημερινα πραγμα που θεωρω αρκετη τιμωρια για εναν ανθρωπο. Δε με πειθουν οπως δε με επεισαν ποτε.
Οι επεμβατικοι ομως που με πειθουν λενε οτι δεν εχουν τη θεραπεια.
Ειναι καπως μπερδεμενο.
Δε θελω να σταματησει κανενας να ψαχνει για τη θεραπεια και μονο αν θες για τα συμπερασματα που θα βγουν που ποιος ξερει τι θα ειναι και που τελικα θα χρησιμευσουν.
@ mortal engine
ΑπάντησηΔιαγραφήΧαιρομαι που γνωριζεις περισσοτερα για το θεωρημα του Γκεντελ που για μενα αν και αναφερομενος σε λογικες προτασεις σε κλειστο συνολο ξεκλειδωσε μια σειρα απο συλλογισμους που βοηθησαν την κατανοηση για μενα τουλαχιστον πιο πολυπλοκων ζητηματων οπως ειναι τα φυσικα φαινομενα. Παλι ο Φεϊνμαν μιλησε για κβαντικη φυσικη πραγμα που δεν ειναι σε καμια περιπτωση ασχετη με την ιατρικη. Παρολαυτα δεν αναφερθηκε για να συνδεθει αμεσα με την ιατρικη (αν και συνδεεται) αλλα για το συμπερασμα οτι υπαρχουν στη ζωη φαινομενα που δεν εχουν εξηγηση και αιτια που ειναι τυχαια. Ετσι λοιπον το νοημα ηταν οτι αποδεδειγμενα υπαρχει στη φυση το τυχαιο και αναφερθηκα σε αυτο ακριβως για να τονισω οτι το "αυτο ειναι λογικο ενω το αλλο δεν ειναι" δεν εχει κανενα νοημα.
Και για να γινω πιο κατανοητη το επομενο αρθρο που κινειται σε τουλαχιστον φανομενικα τελειως διαφορετικη βαση φαινεται μια εξισου αν οχι πιο λογικη θεωρια παρολο που ειναι πιο πολυπλοκη και αφηνει φαινομενικα περισσοτερα πεδια ανεξηγητα.
ΑπάντησηΔιαγραφήη χενφα ειναι ενα ολοκληρωμενο συνολο συμπτωματων, θελουν να το ονομασουν συνδρομο
ΑπάντησηΔιαγραφήο σκλαφανι αυτο θα προτεινει
αυτο καλυπτει και καταστασεις /παθησεις εκτος της ΠΣ, μαλιστα η τελευταια περιπτωση που δημοσιευσε στο φορουμ του αφορουσε ακριβως αυτο (χενφα χωρις κατ' αρχην νευρολογικα συμπτωματα)
δηλαδη, ταυτιζοντας τη χενφα με την ΠΣ, αφηνουμε εξω ενα πληθος απο αλλες νοσολογικες οντοτητες που ομως αντιμετωπιζονται με την θεραπεια της χενφα
ο στοχος τους ειναι να μην ταυτιζεται η χενφα με την ΠΣ, γιατι η πρωτη ειναι ενα υπερσυνολο και η δευτερη μια εκφραση της χενφα που αφορα σε νευρολογικη παθηση εξ αιτιας φλεβικων ανωμαλιων εκ γενετης.
ομως το παρκινσον και ισως καποια ειδη ανοιας, ο υδροκεφαλος, προφανως ειναι χενφα εξ αιτιας βαλβιδικων ανωμαλιων επικτητητων, που εμφανιζονται με την παροδο της ηλικιας.
το συνεδριο στο ορλαντο ειναι το 2ο παγκοσμιο συνεδριο νευραγγειακων παθησεων
και η ΠΣ ειναι μονο μια απο αυτες
αυτο τα λεει ολα
ο διαχωρισμος αυτος φαινεται ασημαντος, αλλα στην ιατρικη δεν ειναι καθολου
ΑπάντησηΔιαγραφήοι φλεβες του εγκεφαλου και του κορμου μελετηθηκαν για πρωτη φορα στην ιστορια της ιατρικης και θα παρουν την εκδικηση τους
(σας εχω πει οτι μετα την φλεβογραφια θεραπευτηκα απο το "αυχενικο συνδρομο", το οποιο ηταν εντελει φλεβικη συμφορηση των μυων του λαιμου, δεν ειναι μια νευρολογικη παθηση, ειναι μια μυοσκελετικη διαταραχη)
Η θεωρία του άρθρου πάνω στην Ενοποιημένη Υπόθεση Αυτοανοσίας δεν είναι καθόλου λογική, κατά τη γνώμη μου. Αφενός αναφέρεται σε ένα σύνολο παθήσεων ως αυτοάνοσες, τη στιγμή που δεν είναι αποδεδειγμένα τέτοιες, αφετέρου δεν υπάρχει απόδειξη για την αρχική τους προϋπόθεση, την εκτεταμένη ανεπάρκεια των CD8+ Τ κυττάρων στη σκλήρυνση, και τρίτον και καλύτερο ενοχοποιεί τον Epstein Barr, από τον οποίο έχει μολυνθεί μεγάλο μέρος του γενικού πληθυσμού και για τον οποίο ερευνητές είπαν πως δεν υπάρχει απόδειξη ότι όντως εμπλέκεται στη σκλήρυνση, καθώς λανθάνουν οι μέθοδοι διάγνωσής του:
ΑπάντησηΔιαγραφή"It further highlights that unequivocal proof of Epstein–Barr virus infection in multiple sclerosis lesions is still lacking, due to issues related to the sensitivity and specificity of the detection methods."
http://brain.oxfordjournals.org/content/134/9/2772.full
Αυτό που θα μπορούσε να ισχύει είναι ο Epstein Barr να πολλαπλασιάζεται και εκδηλώνεται εύκολα σε περιοχές που πάσχουν από φλεβική ανεπάρκεια. Και πάλι, δηλαδή, η ΧΕΝΦΑ είναι αναγκαία συνθήκη. Χωρίς ΧΕΝΦΑ δε βλέπω πώς μπορείς να έχεις σκλήρυνση.